Várpalota

2015.11.24. 06:16

A honvédelemről fiataloknak

Várpalota – Katonai helytörténet és aktuális honvédelmi témák éppúgy szerepeltek a feladatok között a Nepomuki iskolában rendezett hazafias, honvédelmi vetélkedőn, mint a magyar történelem. Jól vizsgáztak a diákok.

Szabó Péter Dániel

Nemcsak a város, hanem a térség iskoláiban is évek óta visszatérő vendég az idén 40 éves Gábor Áron Nyugállományúak Klubja (GÁNyK). A nyugállományú katonákat, rendőröket és tűzoltókat tömörítő civil szervezetnek ugyanis egyik fontos célkitűzése, hogy jobban megismertesse hazánk történelmét a diáksággal, különös tekintettel a településüket érintő történelmi eseményekre.

Dobszai József klubelnök a hetedik osztályos diákok gyűrűjében a Nepomuki iskolában. Fotó: A szerző

– Nyitányként egy kiselőadás során megismertettük a fiatalokkal a várpalotai helyőrség katonatörténetét, az elmúlt 100 év legfontosabb eseményeit, de szóba kerültek az első és második világháború várpalotai vonatkozásai is. Ezt követően tesztlapokat kellett kitölteniük a nebulóknak, akiknek a helytörténeti kérdések mellett időszerű katonapolitikai témákban is helyt kellett állniuk, de a magyar történelem fontosabb eseményeire is kíváncsiak voltunk a villámkérdések során – foglalta összes a vetélkedő tapasztalatait Dobszai József nyugállományú alezredes, a GÁNyK elnöke.

A hetedik és nyolcadik osztályos diákok – akik két csoportban, összesen kilencvenen vettek részt a vetélkedőn – teljesítményét a Hajnal István nyugállományú vezérőrnagy, az MH Bakony Harckiképző Központ jogelődjének egykori parancsnoka által vezetett zsűri értékelte. A legjobbak igen gazdag ajándékcsomagokkal térhettek haza, noha itt tényleg a részvétel volt az elsődleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!