Várpalota

2015.12.14. 20:12

Sportrelikviák a várpalotai várfalon - Dunai Antal is rácsodálkozott az egyedülálló gyűjteményre

Várpalota - Megelevenedik a sporttörténelem a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör Thury-várban nyílt évzáró sportos kiállításán, amelyre Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó is ellátogatott.

Szabó Péter Dániel

A sport szeretete és az olimpiai eszme tisztelete tartja össze a 2004-ben alakult várpalotai civil szervezetet, amelynek tagjai minden év végén különleges kiállítással örvendeztetik meg a város lakosságát. Idén a Múlt ismerete nélkül a jövő nem építhető címmel állítottak össze egy sportos témájú tárlatot, amelynek megnyitóján Pócsik József, a Bartos iskola igazgatója, a VOBK alelnöke mondott köszöntőt.

– Egyesületünk fontos feladatának tekinti a múltbéli sportsikerek felidézését, tárgyi emlékeinek, relikviáinak gyűjtését és bemutatását. Reményeink szerint példát állítunk így a fiatalok elé – mondta el Pócsik József, aki a vár Márványtermében külön köszöntötte a megnyitóra ellátogató Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgót.

Két egykori kiváló labdarúgó, Szabó Béla és Dunai Antal nézi a kiállítási anyagot (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az 1968-ban ötkarikás aranyérmet, 1972-ben pedig ezüstérmet szerző futballista a kiállításon viszontláthatta ifjúkori önmagát, hiszen a magyar válogatott tagjaként pályára lépett Várpalotán is, a szereplést pedig fénykép őrzi az egyik tablón. A fotó Szabó Béla, a Várpalotai Bányász 25 évét bemutató anyagában látható, de az egykori kiváló labdarúgó zászlógyűjteményét is elhozta a várba.

Mellette Németh Árpád olimpiai vívó bélyegeket állított ki, Csiky Levente pedig a Szív egyesület érmeivel, kupáival járult hozzá a gazdag anyaghoz. Csendes Géza több ezer kulcstartója közül ezúttal olimpiai és magyar címerek témában állított össze egy 200 darabos kollekciót, Miklós László olimpiai témájú filatéliai anyagot állított ki, Pass László pedig a 2012-es londoni olimpia óta eltelt három év ötkarikás sajtótermésének legjavát rendezte csokorba. Sztanke József sokszoros erőemelő világbajnok is elhozta érmeit és kupáit, amelyeket az elmúlt években szerzett. A kiállítás a héten látható a Thury-várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!