Várpalota

2015.12.05. 20:02

Szent Borbála és az élő hagyományőrzés

Várpalota – Idén is Rákóczi-telepen, a Szent Borbála téren található bányász emlékhelynél ünnepelték védőszentjük neve napját a várpalotai bányász hagyományőrző szervezetek.

Szabó Péter Dániel

Hetedik alkalommal hívta megemlékezésre a városban élőket az immár Szent Borbála nevét viselő térre a házigazda Rákóczi Telepi Baráti Kör, emlékeztetett köszöntőjében Einreinhof Attila elnök, aki röviden beszámolt a 2009-ben alakult civil szervezet idei hagyományőrző tevékenységéről is.

Örömmel újságolta, hogy a napokban a Szivárvány Tagóvoda meghívására a gyermekekkel ünnepelték együtt Szent Borbála napját, s bányász egyenruhában, lámpásokkal vonultak végig a Tési-dombon.

– Fontos, hogy az utánunk következő nemzedék is tudja és értse, mit jelentett Várpalotán a bányászat. Jó volt hallani, amikor egy óvodás kisfiú büszkén állt fel a rendezvényen és közölte, hogy az ő nagyapja bizony bányász volt egykoron – tette hozzá Einreinhof Attila.

Buzási István okleveles bányamérnök, a Bányász Hagyományok Ápolásáért Egyesület elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, mára Szent Borbála napja épp olyan fontos ünnep a bányászoknak, mint a szeptemberi bányásznap.

– Ezen a napon gondoljunk az elmúlt évszázadokban elhunyt bányász testvéreinkre, de mellettük hajtsunk fejet az építészek, a harangöntők, a kohászok és a tüzérek előtt is, hiszen az ő védőszentjük is Szent Borbála – mondta el Buzási István.

A folytatásban koszorúzásra került sor a 2009-ben felavatott Szent Borbála faszobornál, amelyre M. Nagy József a várpalotai bányászat teljes történetét ráfaragta. A várpalotai önkormányzat mellett koszorút helyezett el a Bányász Nyugdíjas Klub, a Bányász Hagyományok Ápolásáért Egyesület, a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja és a Rákóczi Telepi Baráti Kör. Zárásként a Várpalotai Bányász Fúvószenekar játszotta el a bányászhimnuszt, majd a házigazda baráti kör várt mindenkit évzáró összejövetelére a Rákóczi Telepi Tagiskolába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!