Várpalota

2016.02.14. 20:39

Több mint hadtörténet - Thury Györgyre és hős vitézeire emlékeznek

Várpalota - A Thury-emlékév nyitányaként hadtörténeti előadás-sorozatra várták az érdeklődőket a hétvégén a Thury-várba, ahol a gyermekek apródképzésen pallérozódhattak.

Szabó Péter Dániel

Thury-emlékévnek nyilvánította 2016-ot Várpalota önkormányzata, a település ugyanis egész éven át tartó programsorozattal kíván tisztelegni Thury György kapitány és vitézei 1566-os várvédő harca előtt.

Az már hagyomány Várpalotán, hogy a 450 évvel ezelőtti diadalt ünnepelve minden év júniusában háromnapos, ingyenesen látogatható történelmi várjátékra hívják és várják az érdeklődőket. A Diadal napjához kapcsolódva, egyben az emlékév nyitányaként idén Bálint-napi hadtörténeti előadás-sorozatot rendezett az önkormányzat, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a Csepin Péter vezette Bakonyi Poroszkálók csapata.

Szűcs József mutatja a kardvívás technikáját Szomorkovics Zoltánnak a vár lovagtermében
Fotó: Szabó Péter Dániel

A Magyar évszázadok a honvédelem tükrében címmel meghirdetett rendezvényen elsőként Sziránszki József a sólyi Árpád-kori faluról, míg Zágorhidi Czigány Bertalan a X. századi magyar-orosz kapcsolatokról beszélt. Tompa Balázs a Penge élén, illetve Szűcs József történelmi tévedések című előadása után Töll László a nehézlovasság szerepének fontosságáról mesélt, Zay Orsolya pedig a XVI. század női és férfiviseleteit és a hagyományőrzők tévedéseit vette górcső alá.

A Diadal napján Thury György kapitányt is megszemélyesítő Oláh Tibor a XVI. századi mindennapokba avatta be a hallgatóságot, Berecz Mátyás a kuruc kor várostromairól tartott előadást, Kátai Zoltán énekmondó pedig katonanótákkal oldotta a hangulatot és szórakoztatta a mintegy 150 fős közönséget.

A történelmi előadás-sorozat alatt a gyermekeket is különböző programokkal várták. Szűcs József irányítása mellett a lovagteremben például a láncingfonás és a fakarddal történő vívás technikáját tanulhatták meg az apródképzésre jelentkező fiatalok. A rendezvényen bemutatták az emlékévre kiadott, a várpalotai általános iskolások rajzaival, festményeivel díszített naptárt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!