Veszprém

2011.10.31. 10:00

Ünnepelt a mérnöki kamara

Veszprém - Megalakulásának 15. évfordulója, valamint a viadukt felújításának befejezése alkalmából ünnepi gyűlést tartott a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara pénteken a városháza Kossuth Termében.

Szausev Xénia

A szakmai konferenciával egybekötött emlékülést megelőzően Porga Gyula polgármester emléklappal ismerte el a viadukt megújításában végzett munkájáért a szerkezeti vizsgálatokban közreműködött Göde Ferencet, dr. Lublóy Lászlót, aki a híd megerősítési terveinek előkészítésében vett részt, valamint Baksy Lászlót, aki a rekonstrukció kivitelezésében vállalt főszerepet. 

- A völgyhíd nem csupán a hidat jelenti a királynék városának, hanem szimbólumává vált annak. Úgy köti össze a jelent a múlttal, ahogyan a városrészeket, és ezzel a megyeszékhely történelmének főutcája is lett - mondta Porga Gyula köszöntőbeszédében, majd a városért tevékenykedő mérnökök és szakemberek munkáját méltatta.

Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara elnöke röviden ismertette a viadukt történetét, melyből kiderült, a völgyhíd építése egyrészt a 8-as számú főút építése kapcsán, másrészt a városi közúti közlekedés felélénkülése miatt vált szükségessé.

- A tervezett új főút vonalvezetésére több változat merült fel, többek közt Veszprém elkerülésével is, de a városon keresztül vezető alternatívát éppen a település és a megye képviselői szorgalmazták, ugyanis Veszprém távolsági közlekedési kapcsolatának javítását, illetve a megnövekvő forgalomtól kereskedelmének és idegenforgalmának fellendülését várták - mondta Zalavári István.

A Kereskedelmi Minisztérium a Palatinus Építő és Ingatlanforgalmi Rt.-vel kötött szerződést a völgyhíd kivitelezésére, a részvénytársaság a tervek elkészítését Folly Róbert mérnökre és tervezőirodájára bízta. A híd érdekes múltjának ismertetése után a kamara másfél évtizedét értékelve a korábbi elnökökről, megalakulásukról és célkitűzéseikről beszélt az elnök. 

- Legfontosabb feladatunk a mérnöki munka elismertségének fokozása, a szakmai munka hatékonyságának erősítése, a jelenlegi válságból való kilábalás, és igyekszünk a piaci verseny feltételeit alakítani - mondta végül Zalavári István, majd szakmai előadásokkal folytatták a rendezvényt.

A kamara jubileumi ülésén átadták a Cholnoky-emlékdíjat is, melyet idén Gyulaváriné Lovassy Klárának , a Magyar Építőipari Múzeum volt igazgatójának adományozott a közgyűlés. Az elismerést minden évben olyan személyek kapják, akik a város közéletét gazdagító tudományban és művészeti tevékenységben maradandót alkotnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!