Veszprém

2011.11.30. 13:41

Megvalósíthatatlan a határozat

Veszprém - A Lokálpatrióták polgári engedetlenséggel zsarolják a város önkormányzatát – rendeletmódosítást követelnek.

Tiger Szabolcs

- Még 2001-ben született az a kormányhatározat, miszerint a köztéri hulladéktározókat elkerített konténerekre kell cserélni. Az országban a mai napig sehol nem valósult ez meg teljesen. Veszprém önkormányzatának legutóbbi közgyűlése úgy döntött, hogy a városban jövő év végére minden társasháznak és lakószövetkezetnek az általuk előírt, 800 ezer forintos hulladéktárolót ki kell alakítani – mondta el szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Molnár Ernő, a Lokálpatrióta egyesület elnöke, aki szerint a mai gazdasági helyzetben ez megvalósíthatatlan.

- A november végén rendezett fórumon, a Társasházak Veszprémi Egyesületével és a Lakásszövetkezetek Veszprém Megyei Szövetségével közösen felvállaltuk, hogy képviseljük annak a majd 7 és fél ezer lakástulajdonosnak az érdekeit, akik erre írásos felhatalmazásukat adták. Ennek eredményekén a mai nap tárgyaltunk Porga Gyula polgármesterrel és Némedi Lajos alpolgármesterrel. A tárgyalás minden résztvevője egyetértett abban, hogy a hulladéktárolók helyzetének rendezése fontos és szükséges feladat. Egy hat fős bizottságot hozunk létre, mely kivizsgálja a lehetséges alternatívákat – hogyan lehetne olcsóbban megvalósítani - melyekből majd a városrészek, társasházak maguk választhatnak. Továbbá arra is kértük a városvezetést, hogy módosítsák a közgyűlési határozatot, hogy a teljesítési határidőt tolják ki legalább 2013 végéig, vagy akár annál is távolabb, hogy a lakóközösségeknek legyen idejük beépíteni költségvetésükbe a tételt.

- A mai napon továbbá polgári engedetlenségi akciót is hirdetünk, mely akkor lép életbe, ha az önkormányzat nem tartja magát a megállapodásunkhoz – tájékoztatott Molnár Ernő, aki szerint a politikában mindig az erő dominál, még ha ezt sokan el is felejtik. _ Az akció lényege, hogy a közösképviselők ilyen összegről szóló döntést nem hozhatnak meg egyedül, ha a költségvetésben külön pontban tüntetik fel a majd 1 milliós hulladéktárolót, nem hiszem, hogy valahol is megszavaznák. Így pedig az önkormányzat sem alkalmazhat retorziót a mulasztásért.

- A 800 ezer forint egy-egy társasház majd kéthavi fűtésének az ára. A mai világban ekkora kiadást senki sem engedhet meg magának – fűzte hozzá Bene Sándor, az egyesület egyik alelnöke, míg Kavalecz Tibor, a másik alelnök a még le nem tisztázott kérdésekre hívta fel a figyelmet. - Ki fogja nyitni a tárolót? Ki fogja tisztítani? Milyen műszaki feltételek szükségesek a kiépítéséhez? Erre még nincs válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!