Veszprém

2012.04.03. 14:16

Dózsavárosi lövöldözés: az arany ékszerek miatt?

Veszprém - A Veszprémi Törvényszéken kedden megkezdődött a tavaly nyári dózsavárosi lövöldözés ügyének tárgyalása, a vádlottak részben beismerték a bűncselekmény elkövetését.

Halmos György

Az ügyészség két személyt előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölési kísérlettel vádolt meg, közülük az elsőrendű vádlottat felbujtással. Az ügy harmadrendű vádlottját, akitől a bűncselekmény elkövetésekor használt Luger típusú fegyvert vásárolta a felbujtó lőfegyverrel, lőszerrel való visszaéléssel vádolják.
 
A vádirat szerint a megyeszékhelyen élő M. S. felbérelte ismerősét, S. T.-t, hogy ölje meg unokabátyját. A felbujtó azzal vette rá a férfit, hogy félelmet ébresztett a későbbi támadóban, azt állította: veszélyben van az élete.
 
A támadó tavaly július 12-én hajnali fél ötkor becsengetett a dózsavárosi családi házba, de hiába várakozott, nem jött ki senki. Elindult a háztól, amikor kilépett az udvarra a ház gazdája. A férfi az utcán utána ment és megkérdezte, miért csengetett hajnalban. S. T. hirtelen megfordult. Barátjától kapott Luger pisztolyával többször rálőtt.

A sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott és rokona között nézeteltérések voltak a korábbi időszakból arany ékszerek eltűnése miatt. A későbbi sértettet egyébként megfigyelték, a vádlottak beszéltek arról, a csatári telkén és egy konditeremnél támadják meg.

Az első,- és másodrendű vádlott is megbánta tettét, ugyanakkor tagadta, hogy a férfit rejtekhelyen lévő pénzéért akarták volna megölni, hanem végig is a félelemre, családjuk és életük védelmére hivatkoztak, mint motivációra.

A fegyvert használó férfi azt mondta: nem célzott, csak lőtt. Az ügyben semmilyen szerepet nem játszott a pénz, hangsúlyozta. A tárgyaláson kiderült, hogy a fegyvert eladó harmadrendű vádlott, miután értesült az esetről jelentkezett a rendőrségen. Neki azt mondták, önvédelemre kell a fegyver.

- Nem adtam volna neki, ha tudja, mire kell a fegyver - fogalmazott utalva az elsőrendű vádlottra. A per szerdán folytatódik.


Az előzményekről itt olvashat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!