Veszprém

2012.11.30. 19:11

Ünnepel a tízéves alapítvány

Veszprém - Közel száz család és pár éve még koraszülött kisgyermeke vett részt a megyei kórház gyermekgyógyászati centrumának ünnepségén, és találkozhatott az országban elsőként a lappföldi Mikulással.

Varga Domokos Péter

Az idén 15 éves újszülött  gyermek intenzív osztályon évtizedes hagyomány, hogy Mikulás ünnepségre hívják meg a  náluk gondozott koraszülöttek 2-4 éves korosztályát. Dr. Szabó Éva, a Veszprém Megyei Kórház Gyermekgyógyászati Centrumának vezető főorvosa elmondta, jól esik látni ezeket a kisbabákat akkor is, mikor az értelmük nyiladozik. Könnyebb meghozni a nehéz döntéseket akkor, ha a nővérek, az orvosok látják, hogy a pár éve reménytelen helyzetben lévő csecsemők milyen szép és értelmes kisgyerekké fejlődtek. A rendezvény másik apropóját az jelentette, hogy idén tízéves a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány, melyet 2002 novemberében dr. Polinszky András alapított. Az eseményre a lappföldi Mikulás a Kukkantó Baráti Kör Egyesület és a finn nagykövetség területi képviselőjének közreműködésével érkezett meg. 



A hajdani koraszülöttek, szüleik és orvosaik együtt ünnepelték a kettős jubileumot a finn Mikulással (Fotó: Orosz Péter)


Az alapítvány a Mikulás segítségével a meghívottakat ajándékcsomaggal lepte meg, valamint közösen fogyasztották el a születésnapi tortákat. Dr. Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója a rendezvényen azoknak mondott köszönetet, akik munkájukkal lehetővé tették, hogy az ünnepséget meg lehessen tartani, azaz a kórház gyermekgyógyászati centrumának és a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványnak fejezte ki elismerését. Az eseményen közreműködött a Szilágyi Erzsébet Általános Iskola Csengettyűzenekara. Az ünnepséget követő sajtótájékoztatón Szabó Éva főorvos asszony elmondta, jelenleg a megyei kórházban két Európai Uniós támogatással bonyolított projekt is érinti a gyermekellátást. Az egyik a koraszülött intenzív osztály építészeti felújítása és felműszerezése, a másik a gyermekintenzív ellátás felújítása a kórházi struktúrafejlesztés keretein belül. A beruházáshoz kapcsolódva is nagyon sok fontos műszert kapnak, de ebbe a keretbe nem fér bele minden. Az alapítványi támogatásból ezeket a műszereket pótolják majd ki. Az alapítvány emellett minden évben jelentős összeggel támogatja a koraszülött mentést. 






Arra, hogy a koraszülötteket "értelmes életben" tartsák, nagyon kevés idő áll  rendelkezésre. Ehhez rendkívül fejlett műszerezettségre van szükség, de emellett ma már Veszprémben is alkalmaznak egy világszerte elfogadott, ám még ritka módszert. Ennek lényege, hogy az oxigénhiányos állapoton átesett kisbabákat lehűtik 33 fokra, és 72 órán keresztül altatják. A belső szervek sokkal több időt kibírnak oxigénhiányos állapotban, mint az agy. Hűtött állapotban ezeknek a szerveknek a működése lelassul, csak az agy vérellátását kell fenntartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!