Veszprém

2013.01.31. 16:26

Továbbra is demokrácia lesz Veszprémben

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) elfogadása után is demokrácia lesz Veszprémben, mondta Porga Gyula polgármester a csütörtöki közgyűlésen.

Balla Emőke

Az ellenzéki képviselők szerint a módosított szervezeti és működési szabályzattal jelentősen csökken az önkormányzatiság, a települési autonómia; az szmsz növeli a polgármester hatásköreit, a közgyűlési és a bizottsági hatásköröket csökkenti.

Hartmann Ferenc (MSZP) szerint az új szmsz tovább csorbítja a helyi közösségek lehetőségeit, Katanics Sándor (DK) úgy fogalmazott: az szmsz a demokrácia deficitet növeli, pártpolitikai döntés születik. Gertsmár Ferenc (LMP) és Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) több módosító javaslatot nyújtott be.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: továbbra is demokrácia lesz Veszprémben, az új szmsz senkit nem akadályoz meg abban, hogy a közgyűlés előtt elmondja véleményét. Az szmsz szerint a polgármester két közgyűlés között dönthet a 25 millió forintot meg nem haladó pályázatokról, aminek nyilván gátat szab a város költségvetése. A képviselőknek  a kérdéseket, interpellációkat a közgyűlés előtt hat nappal kell benyújtaniuk, a napirend előtti hozzászólást azonban - a korábbi gyakorlathoz hasonlóan - a közgyűlést megelőző tizenkét óráig. Az szmsz-t 12 igen és 6 nem szavazattal fogadta el a képviselő-testület.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az önkormányzat között kötendő használati és vagyonkezelői jogot alapító szerződések jóváhagyása kapcsán szó volt az iskolák állami fenntartásba vételéről, a járási hivatal kialakítását célzó átadás-átvételi megállapodásának módosítása kapcsán pedig a tervezett új helyszínről, az októberi testületi döntés változásának okáról.

A testület elbírálta a Kabóca Bábszínház és Gyermek Közművelődési Intézmény igazgatói munkakörének betöltésére kiírt pályázatot, a képviselők a két pályázó közül az eddigi igazgatónak, Székely Andreának szavaztak bizalmat. Brányi Mária (Fidesz-KDNP) alpolgármester a pályázattal kapcsolatban elmondta: fontosnak tartaná, ha a bábszínház repertoárján megjelennének a klasszikus mesék, a sokak által ismert produkciók, mesedarabok és az intézmény programjai már a hónap elején megjelennének a honlapon. Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP) nosztalgia bábszínházat javasolt; olyan előadásokat - Süsü, Futrinka utca, Misi mókus -, melyek a szülők gyermekkorát is visszaidézik. Az igazgató hozzátette: minden évben színpadra állítanak egy klasszikus mesét, a VMK-val közösen pedig retro mese-mozit indítanának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!