Veszprém

2013.11.05. 15:43

Esély szembetegeknek - Ingyenes kezelés Veszprémben

Ingyenesen kaphatják most a legkorszerűbb gyógyszert és kezelést a Csolnoky Ferenc Kórház Szemészeti Osztályán azok a nedves típusú makulasorvadásos betegek, akiket erre szakorvos alkalmasnak talál.

Varga Domokos Péter

Erről dr. Győry József, a kórház szemészeti osztályának vezetője tájékoztatta lapunkat. A főorvos elmondta, a kórházban a nedves típusú makulasorvadásos betegek gyógykezelésére klinikai tanulmány indul. Ez a betegség idősebb – 60 év feletti – korban kezdődik, az éleslátás helyét érinti a látótér közepe környékén. Eleinte az olvasóképesség romlik, illetve az egyik szem letakarásával nézve a tárgyakat, azokon valamilyen zavaró jelenség, torzulás keletkezik. Később a betegség erősen megrontja a látást, a látótér közepe akár teljesen el is veszhet. A nedves típus azt jelenti, hogy a szemgolyó belsejében, a látóhártya központi területén (az úgynevezett makulában) ismeretlen okból hegesedés indul, ami a látósejteket elpusztítja.

Korai szakaszában a betegség féken tartható, de a gyógyszer rendkívül drága, és havonta kell injekció formájában adni. Egy új, kísérleti gyógyszer előzetes állati és emberi kipróbálás során azonos hatásúnak, vagy jobbnak ígérkezik, mint a korábban említett másik gyógyszer.

Győry főorvos hangsúlyozta, a jelenlegi tanulmány lehetőséget ad arra, hogy ezt a kezelést ingyenesen megadhassák az arra alkalmas betegeknek. Az alkalmasság eldöntéséhez szemész szakorvosi vizsgálat szükséges, melynek első lépése történhet a megye bármely területi szemészeti szakrendelésén vagy magánrendelésén. A vizsgálat után a betegeket a megyei kórház szemészeti osztályára irányítják, végső szűrésük, illetve a tanulmányba való bevonásuk ott válik lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!