Veszprém

2013.11.20. 13:46

Pál Béla: Hol tart a bérrendezés?

A szociális területen dolgozók bérfejlesztésével kapcsolatban tett fel a parlamentben kérdést a közelmúltban Pál Béla, a szocialista párt képviselője.

Halmos György

Az ellenzéki politikus megemlítette, hogy Magyarországon 145 ezren dolgoznak a szociális ágazatban a bölcsődei dolgozókkal együtt, bérük bérpótlékkal együtt a KSH adatai szerint nettó 78 ezer forint. Emlékeztetett arra, hogy október 7-én a szociális ágazat dolgozói széles körű összefogás keretében demonstráltak helyzetük rendezéséért. Pál Béla azt kérdezte Soltész Miklóstól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárától, hogy hol tartanak az egyeztetések, három és fél év után megvalósul-e végre a beígért bérfejlesztés a szociális ágazatban?

Az államtitkár arról beszélt, hogy az előző kormány 2008-ban elvette a 13. havi bért nemcsak a szociális szféra dolgozóitól, hanem a gyermekvédelmi dolgozóktól és sok más területről is. Pontosította az adatokat, miszerint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak január-augusztusra vetítve nettó átlagbére 93 ezer 602 forint volt. Huszonöt milliárd forint értékben valósultak és valósulnak meg beruházások. A bölcsődei normatíva a jövőre nagyságrendileg 30 százalékkal emelkedik egy főre vetítve, lehetőséget ad a fenntartóknak, hogy emeljék a béreket a bölcsődében dolgozóknak, növekedik az ápolási díj - mondta.

Pál Béla nem fogadta el a választ, mert úgy vélte, az államtitkár a lelke mélyén és minden szociális területen dolgozó munkatársa egyetért azzal: elképesztő, hogy a futballstadionokra majdnem négyszeresét költik, mint amennyi az ágazat bérrendezéséhez szükségeltetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!