Veszprém

2013.11.19. 18:25

Szent Erzsébet nyomában

Veszprém – Beragyogta a világot – Árpád-házi Szent Erzsébet nyomában címmel nyílt kiállítás a Szaléziánumban.

Balla Emőke

Árpád-házi Szent Erzsébet (1207–1231) II. András magyar király és Merániai Gertrúd lánya. A szegények segítőjeként ismerik: első gyermekének születése után menedékhelyet alapított árva gyerekek részére, második gyermeke születése után hálából 28 ágyas kórházat alapított, ahol maga is segített a betegápolásban. Dr. Varsányi Katalin fotográfus kiállítása Árpád-házi Szent Erzsébet életét mutatja be.



Dr. Varsányi Katalin gyógyszerész, fotográfus Európától Brazíliáig járva (15 országban) harminc éve rögzíti az Árpád-házi Szent Erzsébet-ábrázolásokat, ezekből a képekből áll a tárlat. Varsányi Katalin tizenhetedik alkalommal mutatja be több száz képből álló gyűjteményének egy részét. Brazíliából, Kanadából és Indonéziából is láthatók fotók; bármerre megyünk a világban, találkozunk Szent Erzsébet ábrázolásával, mondta a fotográfus.

Az Árpád-házi szentek beragyogják a magyar történelem égboltját, fogalmazott a megnyitón Nagy Károly apát, kanonok. Ma, amikor a világ önzővé vált, az emberek nem a másikat, hanem önmagukat szeretik, figyeljünk Szent Erzsébet példájára, akinek a segítő szeretet, a karitász volt élete. Szíve nem ragadt a vagyonhoz, hozományhoz, az emberek szolgálatáért élt. Szent Erzsébet a karitász védőszentje, életét példának tekintjük, a rászorulók támogatását eszerint végezzük, hangsúlyozta köszöntőjében Zagyva Richárd karitászigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!