Veszprém

2014.02.19. 17:30

Mindhárman érmet hoztak a gasztronómiai versenyről

Veszprém - A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség területi szervezete nemrégen tizenkettedszer szervezte meg Tatán a Farsang Kupát.

Viola Beata

A Farsang Kupa gasztronómiai versenyre gyakorló szakácsok, cukrászok, felszolgálók, pékek és ezeknek a szakmáknak a tanulói jelentkezhetnek. Ebben az évben száznál többen vállalkoztak a megmérettetésre. A Séf Szakképző Iskola tanulói harmadszor indultak el az országban már az egyik legrangosabbnak minősülő szakmai gasztronómiai versenyén. Két végzős cukrász tanuló, Németh Anna és Földi Dorottya Borostyán, valamint egy tizenharmadik évfolyamra járó vendéglős tanuló, Tusa Vivien vállalta a versenyzést.

A mezőny rendkívül erős volt, de a kitartó munka meghozta gyümölcsét mind a diákok, mind felkészítő tanáraik, Somogyi Tivadar pincér oktató, és Kóti László, valamint Vaszari László cukrász szakoktatók számára. Földi Borostyán és Tusa Vivien a kiállított munkájukért és kimagasló elméleti tudásukért aranyéremmel, Németh Anna hasonlóan szép teljesítményéért ezüstéremmel gazdagodott.

A csapat ezzel a munkájával Weöres Sándor halálának huszonötödik évfordulójáról emlékezett meg. Az ünnepi terítékkel, a finom ételekkel, süteményekkel és a hozzájuk illó italokkal idézték meg a magyar költészet egyik legeredetibb alakját. Fogadó italként száraz pezsgőt és frissen facsart lime-ot kínáltak. Előételnek parajjal tekert gőzölt balatoni fogast szolgáltak fel, kerti salátákkal és fokhagymás vinaigrette-vel. Ehhez a Figula Pincészet 2012-es évjáratú sauvignon blanc borát kínálták. A szalonka erőleveshez,. amit fás galuskával gazdagítottak, nem szolgáltak fel italt. A következő fogás a konfitált kacsamell káposztás csigával, áfonyás lilahagymalekvárral. Ehhez a Jásdi pince 2013-as balatoni rozé borát töltötték a poharakba.

Nagyon jól szerepelt ebben az évben is a Séf iskola a Farsang Kupán, a fotón Tusa Vivien látható (Fotó: Séf Szakképző Iskola)

Kis szünet következett, amit kékszőlőből készült sorbet kínálásával töltöttek ki. Aztán megint egy igazi különlegesség került az asztalra, a szürkemarha-bélszín vargányás kéregben vajas kelbimbóval és cabernet-mártással. Ehhez a Konyári pince balatonboglári cabernet sauvignon bora harmonizál a menü összeállítói szerint. Desszertnek vargabéles tortácskát készítettek csokoládétrüffellel és muskotályos barackízzel. A hozzáillő bor pedig a Ferenc pince 2011-es évjáratú balatonfüredi muscat lunelje. Végül feketekávét kínáltak tejszínnel, amihez pannonhalmi barackpálinkát, illetve mézes-fahéjas almalikőrt szolgáltak fel, ízlés szerint.

Az első falattól az utolsóig kortyolgathattak a vendégeik szénasavas és szénasavmentes ásványvizet. Az ételeket többször elkészítették és megkóstolták. Amikor már elégedettek voltak velük, akkor szakértő vendégeket is hívtak kóstolni. A recepteket elkérhettük volna, de otthoni konyhai körülmények között valószínűleg kevesen tudnánk elkészíteni ezeket a finomságokat és nem is olyan nagy baj, ha ilyen sokat ígérő gasztronómiai élvezetekért étterembe megyünk. Minden alapanyagot az iskola szerzett be és a terítéshez is a tankonyha meglévő felszereléséből válogattak. A menü összeállításakor arra is ügyeltek, hogy az alapanyagok és a borok a mi vidékünket képviseljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!