Veszprém

2014.05.26. 10:23

Ezer Lámpás Éjszakája Veszprémben

Hazánk kilenc városában rendezték meg hétvégén az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű programot – az eltűnt gyerekek világnapja alkalmából. Veszprémben is neves zenészek vállalták, hogy a kampány mellé állnak.

Király Ferenc

Adatok szerint Magyarországon évente 10-12 ezer – egy kisebb településnyi – fiatal tűnik el. A harmaduk pár óra, további egyharmaduk néhány nap múlva megkerül, a többiek pedig egy hónapon belül. Ám sajnos 80-100 iskolásnak örökre nyoma veszik. Jelenleg ezernél is több fiatalkorút keresnek a hatóságok. Mint megtudtuk: a legtöbben az elhanyagoltság, az összetartozás hiánya, a nyomasztó családi légkör miatt menekülnek el az otthonaikból.

A „lámpás” kampány középpontjában az eltűnt gyerekek állnak. A cél, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel minél hatékonyabban hívják fel a társadalom figyelmét az aggasztó jelenségre, illetve segítséget nyújtsanak az eltűntek felkutatásában. A három éve elindult programot siker és fejlődés jellemzi: idén Budapesten és nyolc vidéki nagyvárosban, így megyeszékhelyünkön is tartottak rendezvényt. A kampányt több cég támogatja: a keresettek fényképei felkerültek tejesdobozokra, ásványvizes-palackokra és toast-kenyerek csomagolására. Az eltűnt gyerekek világnapját egyébiránt az 1979-ben elrabolt kisfiú, Etan Patz emlékére alapították.

A civil kezdeményezés Veszprémben is színes programokkal hívta fel a figyelmet a csellengés veszélyeire, annak hátterére és a megelőzés fontosságára. A Séd-völgyben fellépett sztárok felismerték az ügy fontosságát és csatlakoztak a kampányhoz. A Balkán Fanatik, Torres Dani, Tolvai Reni, a Budapest Voices, Radics Gigi és Kállay-Saunders András jótékonysági koncertje után következett a nap legmeghittebb pillanata, mikor is az érdeklődők – a többi helyszínnel egy időben – magasba engedték azokat a világító lufikat, amikkel az eltűntekre emlékeztek. A lámpások az utat mutatják, hogy a világban csalódott kamaszok, akik ha látják a fényt – de távol vannak a szeretteiktől – sose felejtsék el: őket is hazavárják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!