Veszprém

2014.05.18. 10:32

Reinhard Roy kiállítása a Vass-gyűjteményben

Veszprém - Micsoda nevek! Nehéz volna mind elsorolni egy szuszra. Eljött többek között Megyik, Nádler, a Haas házaspár, hogy köszöntsék Reinhard Royt, a Vass- gyűjtemény legújabb kiállításának megnyitóján. És hát a házigazda, Vass László családjával és a helyi művészek.

Bartuc Gabriella

Ahogy a vendégeket köszöntő Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója mondta, kiterjedt baráti kör alakult ki a Vass-gyűjtemény körül, mely most egy újabb konstruktivistával bővült. Korábban is találkozhattunk már Magyarországon Reinhard Roy német művész munkáival, egy szobra a Határesetek kiállításról például idekerült a Vass-gyűjtemény udvarára.

Reinhard Roy az újat keresi és meglepő felfedezésekre jut. „Saját képalkotó tevékenységét a pontraszter illetve a pont jegyével azonosítja. Perfekt felületű festményei és geometrikus hatású képművei ugyanúgy, mint nagyméretű, ipari technikával készült nemesacél objektjei közös művészi koncepció produktumai. Megfogalmazása szerint hozzátétellel és elvétellel hozza azokat létre. Művei zárt rendszerek, a környezettel valókapcsolatuk elhanyagolhat. Szerkezetüket másfajta kötődések határozzák meg, a festmények esetében a pontmező, a raszterpontok sokasága, a pontraszter és a monokróm felületek közötti kötés valamint egy másik intuitív módon ható, de nem elhanyagolható összetevőhöz való kapcsolódás, amit a művész maga peremzónának nevez" – fejtette ki kiállítás megnyitó beszédében Imre Györgyi művészettörténész, a Vasarely Múzem igazgatónője. Szabadművésznek nevezte Reinhard Royt, aki bízik a geometriában, az emberi kéz által nem érintett formában.

A kiállítás július 12-ig tekinthető meg a Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!