Veszprém

2014.06.30. 16:55

Újraosztott élelem a rászorulóknak - Sikeres a veszprémi kezdeményezés

Fel nem használt alapanyagokból készített ételeket az Újraosztás Csoport, majd kiosztották azokat a népkonyhán.

Szálka Sarolta

A mostani már a második akciójuk volt, a szervezés hetekkel ezelőtt beindult. Az ételosztók felvették a kapcsolatot a pékségekkel, a piaci árusokkal, majd pénteken este és szombaton reggel nekiláttak begyűjteni azt az ennivalót, amelyet egyébként kidobtak volna.

Petrovics Veránál főzték meg az ételeket szombaton délelőtt. Az udvaron egy kétlapos platnin sült a palacsinta. Körbeültek egy kisasztalt a lugasban, és meghámozták, felszeletelték a rengeteg zöldséget. Palacsintából mintegy ötvenet sütöttek gyümölcsös-lekváros töltelékkel, és ötven adag zöldséges rizs is készült. Délután indultak a hajléktalanszállóhoz, ahol már várták őket. Pillanatok alatt megjelent a sok éhes ember és elfogyasztották az ennivalót.

Dányi Dániel, Gaschler-Gyeviki Nóra és Schreiber Márta a szombat délelőtti ételkészítésen. Szeretik, amit csinálnak (Fotó: Petrovics Vera)

Dányi Dániel ötletgazda elmondta: a máltai szeretetszolgálat örül a kezdeményezésnek, és a népkonyhán is sokan megköszönik, hogy ehetnek egy jót. Az önkéntescsapatnak pedig jólesik, hogy valamit meg tud szervezni, minimális anyagi ráfordítással, fölöslegből, és el tudja juttatni a leginkább rászorulóknak.

– Szeretjük, amit csinálunk, ráadásul úgy tűnik, stabil a közös akarat, és ez nagy örömünkre szolgál. Látva, hogy másodszorra is sikeres volt a kezdeményezés, most már biztos, hogy rendszeresen szervezünk ételosztást. A legnagyobb közösségi portálon megtalálható a csoportunk, a főzéseket ott szoktuk meghirdetni, úgyhogy ott könnyen ránk lehet találni – mondta Dányi Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!