Veszprém

2014.09.24. 11:20

Bemutatkoztak a polgármesterjelöltek a veszprémi nőknek

Ha nincs egy civil szervezet, a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület, azaz a VENÖKE, ez a találkozó nem jöhetett volna létre.

Őrsi Ágnes

Ezt Porga Gyula hivatalban lévő polgármester jegyezte meg a megyei könyvtár Kisfaludy termében, ahol a hallgatósággal szembeni hosszú asztalnál öt veszprémi polgármesterjelölt és négy képviselőjelölt ült.

A minapi rendezvény hagyományosnak számított, hiszen ahogyan Máthé Éva társelnök elmondta, az egyesület 1998 óta segít választani a megyeszékhely hölgyeinek. Segít azzal, hogy közös bemutatkozásra hívja a polgármesterjelölteket.

– Az a célunk, hogy elősegítsük a nők közéleti szerepvállalását, hogy arra buzdítsuk őket, menjenek el szavazni – tette hozzá Huszár Józsefné Júlia, az egyesület megálmodója. Választási gondolatai általános érvényűek; választónak és jelöltnek egyformán fontos a tájékozottság, az, hogy ismeretszerzésre a lehető legtöbb forrást használják. Fontos, hogy a választó tudjon mérlegelni, kiemelni a lényeget, de legyen bátor is, merjen úgy szavazni, ahogyan szeretne. Ami még nagyon fontos, az a következetesség, mert a választás nem csak a jelölés pillanatára szól. A jelöltet megválasztása után is segíteni kell, ha szükséges, akár bírálattal.

Az útravaló üzenet után a vendégek 15–15 percben fejthették ki elképzeléseiket három témakörben: megválasztásuk esetén mit tennének a városért, mit tennének Veszprém hátrányos helyzetű polgáraiért, továbbá hol látnak lehetőséget a civilek támogatására, a civil energiák hatékonyabb felhasználására a település érdekében.

(Fotó: Penovác Károly)

– Sajnálom, hogy egyetlen nő vagyok a polgármesterjelöltek között – kezdte Forgóné Kelemen Judit (Jobbik). Programjának középpontjában a fiatalság áll, célja, hogy számukra ne az elvándorlás legyen a motiváció. Fiatal képviselőjelölt társa Orsik Márk (Jobbik) is ezt hangsúlyozta: – Veszprém legyen alternatíva számunkra megélhetésre, jövőépítésre!

Ha Gerstmár Ferenc (LMP) képviselőből lenne polgármester, zöldebb, igazságosabb várost szeretne, amelynek lakói részesei a döntéshozatalnak. Erősítené a helyi gazdaságot, a helyi kis- és középvállalkozókkal kötne stratégiai szövetséget, javítaná a közösségi közlekedés feltételeit. Madarasi Papp Rita (LMP) képviselőként pártja kidolgozott nőpolitikájának szerezne érvényt családbarát munkahelyekkel, rugalmas gyermekelhelyezéssel.

Horváth Lajos függetlenként indul a polgármesteri székért. – Hagyományosan minden polgármester pártpolitikus. Én a mérleg nyelve szeretnék lenni, hangsúlyosabb idősgondozást tervezünk, több munkahelyet. Csökkenteni szeretnénk a város energiakiszolgáltatottságát.

A 4-es körzetben lenne képviselő Janicsekné Ádám Györgyi (Baloldali Koalíció), aki jól ismeri az ott élő idősek, kisgyermekesek gondjait. „Csapattársa”, Katanics Sándor (Baloldali Koalíció) polgármesterjelölt, aki az egyesületi munkától a parlamenti képviselőségig gazdag múltat tudhat maga mögött. Programjában első helyen áll az adócsökkentés, ami elindítaná a gazdasági fejlődést.

Porga Gyula (Fidesz–KDNP) másodszor vett részt a VENÖKE bemutatkozó beszélgetésén. Hangsúlyozta, ő javasolt női alpolgármestert, a kifutó négy évet sikeresnek tartja, mert Veszprémben nem csökkent a népesség, megvalósult a fizikai és egzisztenciális biztonság. Sok még a feladat, ezért szeretné folytatni a szolgálatot. A Fidesz–KDNP 12 képviselőjelöltjéből öt hölgy, az egyik legfiatalabb Hegedűs Barbara, aki a Dózsavárosért szeretne dolgozni.

Bár különbözőképpen fogalmaztak, a vendégek egyetértettek abban, hogy például a hajléktalanság „csak” egyike a hátrányos helyzeteknek, amelyek kialakulását kellene megelőzni. Ha megtörtént a baj, a megfelelő segítséget kell nyújtani, hogy a népesség különböző rétegei, szegmensei jól megférjenek egymással. Sikeres például a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal való együttműködés a Házgyári út 1-ben, ahol az is kiderült, a nehéz helyzet akkor javul, ha mindenki betartja a közösségi szabályokat.

A civilekről szólva elhangzott, hogy ha a szervezetek erősek, a város is az. A vendégcsapatok mindegyike hangsúlyozta, hogy erősíteni kell a civil kontrollt az önkormányzati döntések fölött, legyenek a civilek bátrak, határozottak, érdekérvényesítők!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!