Veszprém

2014.10.09. 10:31

Élethű sorozási gyakorlatot tartott a honvédség az egyetemen

Veszprém – Középiskolások bevonásával sorozási gyakorlatot tartott csütörtökön az egyetemen az MH Központi Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság.

Szabó Péter Dániel

A hivatalos nevén Feltöltés 2014 hadkiegészítési rendszergyakorlat lényege, hogy a katonák és az együttműködő szervezetek, köztük rendőrök, egészségügyi és közigazgatási szakemberek együtt gyakorolhassák a különleges jogrendi időszak hadkötelezettséggel kapcsolatos feladatait.


A Magyar Honvédségnek ugyanis képesnek kell lennie a hadkötelezettség bevezetésekor a megfelelő létszámú, hadköteles sorozására, a professzionális haderő hadkiegészítésére, mondta el Vanyur Tibor ezredes a Pannon Egyetemen, ami otthonául szolgált a szerdai gyakorlatnak. Az MH Központi Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka hozzátette, ugyan a nemzetközi helyzet, az ukrán válság borzolja a kedélyeket, ám ehhez nincs köze a mostani rendezvénynek.

Az ezredes a Napló kérdésére elmondta, nincs szó a sorkatonai szolgálat visszaállításáról, csupán az éves gyakorlatukat hajtják végre, amelyet az ország minden megyéjében megtartanak. – Annyival több viszont, mint az előző években tartott hasonló gyakorlatok, hogy ezúttal minden társszervezetet bevontuk, hogy szükség esetén zökkenőmentesen együtt tudjunk működni. Készülünk a feladatra, de mindenki abban bízik, hogy éles helyzetben soha kell alkalmaznunk az itt tanultakat – tette hozzá.

A résztvevő mintegy 30 középiskolás diák egy, az igazit élethűen modellező sorozáson vett részt. Az adategyeztetést követően orvosi vizsgálatok várták a fiatalokat, majd pszichológiai teszt következett, végül pedig a sorozóbizottság értesítette őket az eredményről. Hodula Ákos, a várpalotai Faller szakképző végzős diákja kérdésünkre elmondta, kissé izgult az orvosi vizsgálat előtt, ahol a testsúly és a testmagasság, valamint a vérnyomás mérése mellett a látását ellenőrizték. Nagy érdeklődéssel várta a pszichológiai tesztet, s a sorozóbizottság döntését, hiszen tervei szerint az MH Altiszti Akadémián tanul tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!