Veszprém

2014.11.14. 10:03

Mesélő épületek - Műemlékéről készül egy átfogó és hiánypótló kiadvány

Veszprém - Szükség van olyan alapkutatásra, mely hitelesen tudja feltárni a várost történetét - fogalmazott Porga Gyula polgármester a Topográfiai Munkák Veszprém Városában című műhelykonferencia sajtótájékoztatóján a városházán.

Kutasi Zsófia

Jövőre egy átfogó tudományos helytörténeti kiadvány készül el. A kiadvány több mint hatszáz műemléket, közöttük épületet, közterületet, szobrot és városrészt mutat majd be. Porga Gyula kiemelte, a jellegzetes veszprémi házak ma is mesélnek a város történetéről, ez a gazdag kincsestár több száz épületet foglal magában. Hozzátette: - A múltra lehet alapozni egy tudatos városfejlesztést. A készülő kötet régóta hiányzott a veszprémiek könyvespolcáról.

A kutatás három éve kezdődött, melyben több szakma képviselője is részt vesz. Entz Géza művészettörténész úgy fogalmazott, Veszprém építészeti múltja a mai napig tart. A kutatás nem csak a védett műemlékeket tárja fel, hanem azokat az értéket, melyek a jövő szempontjából is felhasználhatóak. A helyi közösségek és az épületek tulajdonosai, számára is fontos, hogy saját értékeiket azokban az összefüggésekben láthassák, melyben létrejöttek. A kiadvány, melyhez egy adatbázist is kialakítanak, a városmarketing számára is felhasználható lesz.

Jankovics Norbert művészettörténész, régész elmondta, közel másfél évszázados hiánypótlásról van szó. Az épületekről készült kéziratok töredékben fennmaradtak, a kutatók ezt a munkát folytatják, de nagyobb, szélesebb merítéssel. Fontos szerepet kapnak a történeti szálak mellett a helyi vonatkozások, mely nemzetközileg is jelentősek lehetnek. Kiemelte, nagy jelentőségű többek között a székesegyház, az Érseki Palota, és a Petőfi Színház.

A műhelykonferenciát Némedi Lajos alpolgármester nyitotta meg, aki reményét fejezte ki, hogy a kutatás eredményeként szép és értékes munka fog születni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!