Veszprém

2015.03.18. 16:30

Napfogyatkozás lesz, de védőszemüveg nincs

Tilos védőszemüveg nélkül nézni a pénteki napfogyatkozást. Szemüveget azonban szinte lehetetlen beszerezni Veszprémben.

Prevics Éva

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy Veszprémben gyakorlatilag lehetetlen olyan speciális védőszemüveghez jutni, amivel a péntek délelőtti napfogyatkozást lehet megnézni. Utánajártunk mi is: az optikák tényleg nem készültek fel az idei eseményre.

Az egyik szemüvegekkel is fogalakozó veszprémi cég vezetője a Naplónak elmondta: az optikáknak is nehéz beszerezni ezeket a szemüvegeket, mert itthon nem gyártják őket, ezért külföldről kell rendelni. Mivel azonban ez a napfogyatkozás csak részleges lesz, több helyen úgy gondolhatták, hogy nem lesz túl nagy igény rájuk.

Reider József kiemelte: tilos szabad szemmel, védőszemüveg nélkül megfigyelni a napfogyatkozást, és a legjobb napszemüveggel sem szabad a napba nézni. Egyedül a munkavédelmi boltban kapható, 14-es hegesztőpajzs helyettesítheti a professzionális védőszemüveget.

Veszprémből a hatvan százalékos napfogyatkozás péntek délelőtt 9 óra 37 perctől látható, maximumát 10:46-kor éri el és a vége 11 óra 57 perckor lesz. Legutóbb négy éve volt hasonló napfogyatkozás, az nyolcvan százalékos volt, 1999-ben pedig teljes napfogyatkozást figyelhettünk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!