Veszprém

2015.04.14. 13:33

Korlátozott lehetőségek

Veszprém - Gusztos Sándor hét gyermek büszke édesapjaként a családja egészsége érdekében hozta létre a gazdaságát 1999-ben. A hegyesdi őstermelő péntek délutánonként rendszeresen árusít a Csalán Egyesület által létrehozott helyi termelői piacon, a veszprémi Kossuth utcán.

Szám Dorottya

- Örülök neki, hogy kezd kialakulni Veszprém belvárosában egy olyan piac, ahol az őstermelők a saját készítésű termékeiket árulhatják. Családi gazdaságunkban gabonát és mézet is termelünk, de a zöldségekben látjuk az igazi kreativitást igénylő kihívást. A paprikát szeretem a legjobban, amely vastag, ízletes húsával kenterbe veri a boltban kapható verziót - nyilatkozta a Naplónak.

Gusztos Sándor saját készítésű termékeit árulja a piacon. Vegetáriánus ételek, például gabonakolbász készítésével is foglalkozik 
Fotó: Szám Dorottya

A hegyesdi őstermelő vegetáriánus ételek, például gabonakolbász készítésével is foglalkozik, amelyet a piacon elsősorban nála keresnek a vevők. A tavalyi terméssel kapcsolatban elmondta, hogy nem szeret panaszkodni, de az az igazság, hogy tavaly minden egy kicsit nehezebben ment. A sok eső, a rossz időjárás és a méhek nehezebb kirepülése gondot okozott.

Gusztos Sándor úgy látja, hogy nem egyszerű ma az őstermelők élete. A sok adminisztráció, engedélykérelem és a bonyolult pályázati rendszer sokszor hátráltatja a gazdák munkáját. Kistermelőként, ellenőrzött biotermelőként a támogatási rendszer kevésbé érinti, amely alól egyedül a méhészet a kivétel, ahol egy jól kiforrott rendszer működik. A kertészeti és gabonakultúrában viszont a három és fél hektáros földterület birtokosa úgy látja, hogy korlátozottak a lehetőségei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!