Veszprém

2015.05.14. 16:47

Speciális igényű természetjárók is jelentkeztek az esélyteremtő tanfolyamra

A megyei természetbarát szövetség szervezésében az elmúlt év őszén ismét bronzjelvényes túravezetői tanfolyam indult a megyeszékhelyen. Az idén újra megszervezett kurzusra – a tanfolyam történetében először – speciális igényű természetjárók is jelentkeztek.

Jákói Bernadett

Az előadásokon a terepismeret, az eszközhasználat, a térképolvasás, a tájékozódás alapjait sajátítják el a hallgatók, emellett a megváltozott képességű természetjárók részére is lehetőséget teremtettek az előadások feldolgozásaiban. A kurzuson részt vesz és kiválóan állja a kihívásokat Schmidt Mónika is, aki a Siketek és Nagyothallók Országos Szervezetének veszprémi jelnyelvi oktatója és jeltolmácsa segítségével ismerkedik a túravezetés alapjaival. Az alapfokú túravezetői képesítést nyújtó bronz fokozatú tanfolyamon Fizl Katalin jeltolmács segítségével beszélgettünk. Kiderült, hogy Mónika 12 éve dolgozik a SINOSZ-nál, ahol sorstársainak szervezett különböző programokat.

– Egyszer olvastam egy kirándulásról, amin szerettem volna részt venni, nagyon megtetszett. Elkezdtem a szervezéssel foglalkozni, miként kapcsolódhatok be én is – kezdte a beszélgetést Mónika. – Kirándulóutakat kerestem a Bakonyban, majd kihirdettem a programot hallássérült tagjainknak, akik örömmel csatlakoztak a kezdeményezésemhez.

Terepjáráson a speciális ígényű hallgatók. Lengyel Tamás, Schmidt Mónika és jeltolmácsa, Fizl Kata a Bitva patak partján (Fotó: Jákói Bernadett)

Mónika nagyon szeret kirándulni, párjával rengeteget utaznak, folyamatosan úton vannak. Ezért gondolta, hogy elvégzi a tanfolyamot, megkereste a lehetőséget, hogy végzettséget szerezzen és még hitelesebb legyen a kezdeményezése. Most adódott az alkalom és megtalálta a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség idén induló tanfolyamát. Szeretne később többnapos túrákat is szervezni. Mónika nagyon elkötelezett természetjáró, szeret síelni, kerékpározni, igazi sportember. Egyik legnagyobb álma az, hogy a hallók megtanuljanak jelelni, és a lehetőség szerint együtt menjenek kirándulni az általa szervezett túraprogramokra. Célja, hogy minél több információt szerezzen a túravezetésről, mindenre nyitott, amivel ezt az álmát megvalósíthatja.

Lengyel Tamás Zircen élő speciális igényű fiatalember, aki a Zölderdő Speciális Túracsoport aktív, oszlopos tagja, a veszprémi Göllesz Viktor Nappali Intézmény ellátottja. Sokat jár a természetbe, nem csak túrázik, de nagy lelkesedéssel fotózza is a természetet. Több fotókiállításon, pályázaton vett részt, ahol a szélesebb nyilvánosságnak is megmutathatta tehetségét. A döbröntei tanfolyam résztvevőjeként egy kultúrtörténeti vizsgafeladatot sikeresen teljesítve a tanfolyam emlékoklevelével lehetett gazdagabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!