Veszprém

2015.12.13. 13:51

Fenntarthatóság és integráció

Veszprém – Gazdasági és társadalmi perspektívák a Kárpát-medencében címmel szakmai, tudományos műhelykonferenciára hívta az érdeklődőket a Veszprémi Magyarságtudományi Kutatások Műhelye a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központba.

Jákói Bernadett

A 12 éve működő szakmai fórum rendezvénye azt a célt szolgálja, hogy a jelenlegi geopolitikai és geostratégiai küzdelmekben a fenntarthatóság és az ezzel kapcsolatos lehetőség szerinti integrációt elemezze. A konferencia a záróprogramja annak a műhelymunkának, amelyet az év során készítettek, és a párizsi klímakonferencia idejére időzítették a zárórendezvényt. Említésre érdemes, hogy a konferencia két fő témáját mint hívószót elég széles körben megértették, és az előadások témakörei is e köré fokuszálnak – hangzott el Garaczi Imre főszerkesztő, a konferencia moderátorának köszöntőjében. Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke megnyitójában kitért a napjainkban is zajló világpolitikai és gazdasági eseményeket befolyásoló migránshelyzet lehetséges megoldását elősegítő kérdésekre is. A konferencia nyitó  plenáris előadásaiban elsőként Papp Sándor és  Veress Gábor,  a Pannon Egyetem tanára, Dinya László a Károlyi Róbert Főiskola Szegedi Tudományegyetem előadójaként tartotta értékes prezentációját.

Fenyvesi Zoltán és Garaczi Imre köszönti a műhelykonferencia vendégeit. Fotó: Jákói Bernadett

A Pannon Egyetem szakemberei csaknem másfél évtizede foglalkoznak a fenntarthatóság, a környezettudatosság szakmai és tudományos kutatásával, korábban is több konferenciát szerveztek e témakörben. Nem véletlen, hogy az ezredforduló óta a kiotói egyezmény aláírása után óriási figyelem fordul a globális környezet megóvási lehetőségeire. Az ötéves évfordulóját ünnepelő Gazdaságetika.hu internetes folyóirat is közli mindazokat a publikációkat, amelyek a témákkal kapcsolatos változásokat, eredményeket  hoztak. A 18 előadásból álló 4 szekció többek között a Kárpát-medence területét átszövő demográfiai helyzetkép vonatkozásait, a nemzetegyesítés összehangolt fejlesztési programját vázolta fel, de az oltalmazó gazdálkodás tükrét felvillantó fenntartható etikára és annak témaköreit átfogó mentális emberi kapcsolatokra is koncentrál. Hazai viszonyokban a Balaton-felvidék fenntarthatóságáról is érdekes beszámoló hangzott el a Balaton Világörökségéért Alapítvány kurátorától. Válaszokat keresve rávilágíthatunk, milyen a magyarságképünk a geoökonómia új kontextusában, mit mutat a magyarság identitás kérdése a Drávaszögben és Szlavóniában.

A záróelőadás a párizsi klímacsúccsal szembeni elvárásokat az 1997-es kiotói jegyzőkönyv tapasztalataival ötvözve igyekezett tükrözni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!