Veszprém

2015.12.18. 14:29

Harminc év képekben - Fotókon az MH Légierő Zenekar Veszprém

Veszprém – Harminc év – harminc kép címmel nyílt fotókiállítás a Városi Művelődési Központban, a tárlat az 1985-ben alakult MH Légierő Zenekar Veszprém életébe nyújt betekintést.

Szabó Péter Dániel

A három évtizede létező zenekar minden decemberben hangversennyel kedveskedik a veszprémi alakulatoknál szolgáló katonáknak és családjaiknak. Idén a kerek évforduló kapcsán a VMK színháztermének előterében fotókiállítás is nyílt, ami rövid áttekintést ad a Katona János alezredes vezette nemzetközi hírű zenekar sikereiről.

– A sorállományú katonákból és a Zeneakadémia dzsessz tanszakát végzett zenészeiből verbuválódott csapat rögvest hírnevet szerzett a városban, a muzsikusok és a helyiek is jó szívvel emlékeznek a térzenékre, az egykori Séd moziban vagy az egyetemi klubban tartott jazzkoncertekre – idézte fel a kezdeti éveket köszöntőjében Udvarhelyi Erzsébet. A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója hozzátette, az elmúlt évtizedekben hazai és nemzetközi szinten egyaránt komoly elismertségre tett szert a légierő-zenekar. Emellett, tette hozzá Udvarhelyi Erzsébet, a zenekar munkásságának fontos része, hogy kellő alázattal áthangszerelik a szakrális zenéket, így is közelebb hozva mindezt a fiatalabb korosztályhoz. Koncertjeiknek szerves része a Boldogasszony anyánk vagy a Hol vagy, magyarok tündöklő csillaga is.

A színházteremben tartott karácsonyi hangversenyen Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka méltatta a jubiláló zenekart, s adott át kitüntetéseket a tagoknak. A folytatásban aztán a muzsikáé volt a főszerep, a Katona János karmester vezette zenekar az alkalomhoz illő, karácsonyi dalokon kívül egyházi dalokat, katonadalokat és bigband-zenét is játszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!