Veszprém

2016.01.02. 15:10

Büszkeséget adnak közösségeink - A Pannon Egyetem és a város közös újévköszöntő fogadást tartott

Veszprém – A város sikere az itt élők tehetségének tulajdonítható – mondta M. Tóth Géza a Pannon Egyetem és a város közös újévköszöntőjén.

Balla Emőke

A veszprémi születésű, gyerekkorát itt töltő, magát veszpréminek valló Oscar-díj jelölt, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a KEDD Animációs Stúdió alapítója és vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora köszöntötte a város és az egyetem vendégeit az intézmény aulájában. Beszédében visszaemlékezett a világban és a városban 2015-ben történt eseményekre. 

– Ha tavaly januárban valaki megkérdezi tőlem, mire számíthatunk 2015-ben, valószínűleg a tizedét sem találom el. Bíztunk benne, hogy rendeznek fesztiválokat, a BL-ben sikert ér el a kézilabdacsapat, biztosak lehettünk benne, hogy örömöt, büszkeséget adnak majd színházi társulataink, múzeumaink, könyvtáraink, iskoláink, intézményeink, gyülekezeteink, közösségeink. Bízhattunk abban, hogy folytatódik a munka a városban, Veszprém polgári hagyományainak ápolása, ami a tudatos és sikeres marketingnek is köszönhető. Ha ez elmúlt évből egy momentumot kellene kiragadni, akkor az a nyári Auer hegedűfesztiválon történt pillanat lenne: a Borodin Vonósnégyes első hegedűse letette a kapott virágcsokrot a veszprémi születésű Auer Lipót fényképe, s ezzel Veszprém egész közössége elé. A város sikere az itt élők tehetségének, felkészültségének tulajdonítható – emelte ki a rendező.



M. Tóth Géza szólt arról, hogy itt telt gyermek- és kamaszkora. Veszprém a szülővárosa, de ez számára nemcsak egy földrajzilag meghatározható hely. Ahogyan van édesanyja, édesapja, úgy van "édes Veszpréme" is. Belőle származik, örökölte vonásait, a város tud róla, hazavárja, mindig örömmel fogadja. Segít abban, hogy önmagára találjon. Sok közösségi élménye fűződik a városhoz, az újévköszöntő helyszínéhez, a Pannon Egyetem aulájához, ahol ő is többször fellépett iskolai énekkarokkal, zenekarral vagy a közönség soraiban élvezte a koncerteket.

– Ha létezik veszprémi lelkület, itt, az aulában lehet érezni – mondta. Zenészként megtanulta, hogy figyelni kell egymásra. Bár mindenki csak egy hangot tesz hozzá, de minden hangra szükség van ahhoz, hogy a harmónia megszülessen. – Sokat kaptam Veszprém közösségeitől, zenei, iskolai és sportközösségektől, de a közönség tagjaként is – hangsúlyozta M. Tóth Géza. – Ezeket a veszprémi értékeket továbbra is óvni, gyarapítani kell, empátiával, érdeklődéssel és rátermettséggel megőrizni. 

Beszéde után a tavalyi megyei Príma díjat és közönségdíjat nyert Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar adott ünnepi műsort. Az együttes Vivaldi, Bartók és Sosztakovics egy-egy művét szólaltatta meg, Demel Eszter karnagy vezényletével, Józsa Dalma és Alföldi Nelli hegedűszólójával.

A rövid koncert után a színpadon hárman kívántak boldog új évet: Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora és M. Tóth Géza.

Az újévköszöntő fogadás hagyományát az egyetem indította útjára 1955-ben, 1996 óta a felsőoktatási intézménnyel közösen ünnepel a város. A hagyományokat ápoló, dinamikus és sikeres város, valamint a fejlődő egyetem kapcsolatának kulcsa az összefogás. Az újévköszöntő fogadáson a város és az egyetem meghívott vendégei vettek részt: politikusok, országgyűlési és önkormányzati képviselők, a közélet, a gazdaság és a kulturális élet meghatározó szereplői, cégvezetők, intézményvezetők, egyetemi tanárok, oktatók, egyházi képviselők. A fogadáson a meghívottak kötetlenül beszélgettek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!