Veszprém

2016.01.08. 16:20

Gyorsabb és pontosabb vizsgálatok - Lecserélték a komputertomográfot a veszprémi kórházban

Veszprém - Üzembe állt az új CT a Csolnoky Ferenc Kórházban a napokban. A berendezés a piacon elérhető legkorszerűbb gép, amelyből a veszprémi mellett jelenleg mindössze egy üzemel Magyarországon.

Marton Attila

Jobb képminőséget ad és már kisebb eltéréseket is észlelhetünk a gépnek köszönhetően, mint korábban, mondta Szántó Tamás, a Képalkotó Diagnosztikai Centrum osztályvezető főorvosa. A mostani, 128 szeletes CT december utolsó napjaiban váltotta fel az eddigi nyolcszeletes berendezést, emiatt három héten át nem végeztek vizsgálatokat Veszprémben, az átmenet idején Székesfehérvár látta el a betegeket. A korábbi eszköz lecserélése abból a szempontból is szerencsés időpontban történik, hogy a CT-berendezéseknél éppen technikai generációváltás van, a Csolnoky kórházba tehát a legmodernebb, harmadik generációs eszközök egyike került, hívta fel a figyelmet az osztályvezető.

Fotó: Penovác Károly

Az új gép gyorsabb vizsgálatokat tesz lehetővé, például egy mellkasvizsgálat mindössze néhány másodpercet vesz majd igénybe. Az előző géppel naponta hatvan vizsgálatot tudtak végezni, az újjal több műszakban akár hetente négy-ötszázat is. A CT-vizsgálatokra a jelenlegi várólista négy-öt hét, a gépcsere okozta elmaradások miatt szombati műszakokat is beiktatnak, így a vizsgálatokra való várakozási idő tavaszra jelentősen csökkenhet. (A rosszindulatú daganat gyanújával beutalt betegeken két héten belül kötelező elvégezni a diagnosztikai vizsgálatokat egy tavalyi törvénymódosítás nyomán.)

Az eszközt eredményesen használhatják majd a sürgősségi esetekben – például agyvérzésnél vagy tüdőembóliánál –, valamint az érelzáródások kivizsgálásában is komoly segítséget jelent majd, magyarázta Szántó Tamás. A sürgősségi ellátáson túl a rosszindulatú daganatok néhány típusánál sokkal inkább tudnak majd a daganat típusára következtetni, mint az eddigi berendezéseknél, emellett azt is meg tudják mondani a CT képe alapján, milyen típusú veseköve van a betegnek.

Az új komputertomográf ára megközelítette a háromszázmillió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!