Veszprém

2016.02.26. 15:30

Kőzetek, ásványok és drágakövek

A Veszprémi Életmód és Gyógynövényklub vezetője, Dékán Péter tartott rendkívül érdekes és színvonalas zenés, vetítéses előadást, ezúttal az ásványok különleges világáról.

Jákói Bernadett

A geológusként jól ismert szakember Veszprém megye területén jellegzetesen előforduló ásvány- és kőzetanyagokat ismertette az érdeklődőkkel a Völgyikút utcai Idősek Otthonában.

Érdeklődve hallgatták az idősotthon lakói Dékán Péter előadását
Fotó: Jákói Bernadett

A geológus felvázolta a megye jellegzetes földtani nevezetességeit: a Balaton-felvidéki tanúhegyek bazaltköveitől egészen a veszprémi dolomitokig kaphattak ismertetést a kőzetek szerkezetéről, összetételéről és modern kori hasznosításukról is az érdeklődők. Megtudhattak érdekességeket Veszprém megye legrégebbi, legismertebb bakonyi ásványáról, a szentgáli tűzkőről, annak évmilliókkal ezelőtti feldolgozásáról, használatáról. A beszélgetéssel egybekötött előadáson az is kiderült, melyek a világ legismertebb csiszolt drágakövei.

Az előadó kiemelte, fontos, hogy megismerjük a környezetünk földtani látnivalóit, az évmilliók által rejtegetett kincseket, és szorgalmazta, hogy mindezek mihamarabb védett állományba kerüljenek.

A vetítés után az érdeklődők kézműves-foglalkozás keretében medálokat is készíthettek.

 

Címkék#ásvány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!