Veszprém

2016.04.08. 15:37

Változásra van szükség - Tóbiás József a háromigenes népszavazásról

Veszprém - A háromigenes népszavazás a választás szabadságáról szól, mondta Tóbiás József Veszprémben.

Balla Emőke

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott: az elmúlt öt évben a hatalom korlátozta, hogy a választópolgárok saját életüket érintő kérdésekben véleményt mondjanak. Nem kérdezték meg az embereket, amikor úgy döntöttek, az állam tulajdonában lévő földeket elveszik, rendjén van-e, hogy míg az átlagjövedelem nem éri el az európai átlagot, milliós fizetéseket adnak saját maguknak, és egyetértenek-e abban, hogy vasárnap minden boltnak zárva kellene lenni.

- Biztos vagyok benne, hogy a kormány nem adja fel, keresi az eszközt, hogyan tudja megakadályozni a valódi népszavazást. Meggyőződésem, hogy a trükkök ideje lejárt. Arra fogjuk biztatni a választókat, minél nagyobb számban vegyenek részt a népszavazáson, szavazzanak három igennel, véleményükkel jelezzék: az az irány, amelyen ma Magyarország halad, a döntő többség számára nem elfogadható. Változásra van szükség - fogalmazott Tóbiás.

Gőgös Zoltán azt mondta, a fideszes városvezetések próbálják megakadályozni az aláírásgyűjtést. Négyzetméterenként 10 ezer forintos helypénzt követelnek, a fideszes polgármesterek mondják meg, hol lehet aláírásgyűjtést tartani, ez a demokrácia sárba tiprása. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz mind a három kezdeményezést megbuktatta, a Kúria döntése értelmében indulhatott el.

- Nem adjuk fel. Az én témám a termőföld, semmi nem változott, a rablás, lopás folytatódik. A népszavazás a legerősebb eszköz, hogy az ország mondja ki, ezt ne csinálják.

Nyakó István népszavazás-kezdeményező közölte, a vasárnap szabadsága három szabadságról szól: az emberek eldönthessék, mit csinálnak vasárnap. A dolgozók dönthessenek arról, vasárnap szeretnének-e otthon maradni, vagy dupla bérért és szabadnapért dolgozni, harmadrészt a vállalkozók eldönthessék, kinyitnak-e vagy sem. Véleménye szerint elkezdődött a Fidesz visszavonulása. A miniszterelnök rádióinterjúban bejelentette, konzultálnak majd, megkérdezik a szakszervezeteket, szakmai szervezeteket. Szerinte végül maguktól fogják kinyitni az üzleteket, visszavonják a törvényt.

Kész Zoltán veszprémi országgyűlési képviselő, a lopásgátló népszavazás kezdeményezője házigazdaként köszöntötte a vendégeket.

Helyi Fidelitas-aktivisták Független és Kész, valamint IMF-banditák feliratú táblákkal vonultak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!