Veszprém

2016.06.15. 17:14

Veszprémbe érkezett a főváros szimbóluma

Veszprém - A megyeszékhelyre érkezett a Finnugor kulturális főváros szimbóluma, a faragott madár.

Balla Emőke

A Finnugor kulturális főváros a finnugor rokonnyelvű népek összetartozásának jegyében létrehozott nemzetközi projekt, célja a finnugor identitástudat erősítése. A címet 2014-ben az udmurt Bigi falu nyerte el, 2015-ben pedig egy észtországi kis falu, Obinitsa.

A tavalyi esztendő sikeres eseményeiből, élményeiből, látható válogatás a Városháza aulájában nyílt, Madárszálltában az obinitsai finnugor főváros és a Szetu Királyság felett című fotókiállításon. Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere köszöntőjében elmondta: a kulturális főváros szimbólumának, a fából faragott madárban van, aki vízi madarat, más sast, sólymot fedez fel, de mindenki sajátjának tekinti azt. A szimbólum most Iszkaszentgyörgyről Veszprémbe érkezett és marad is az év végéig. Idén két magyar település viselheti a Finnugor kulturális főváros címet, a Fejér megyei kis község, valamint Veszprém, mely gazdag programsorozattal készült erre az évre.

Segesdi Móni, az Észt Intézet igazgatója szólt arról, hogy a szetu delegáció márciusban Budapesten és Veszprémben is bemutatta sokszínű kultúráját. A szetu matriarchális társdalom; az anyáknak, asszonyoknak van szerepük. Fontos számukra a hagyományőrzés, a szetu kultúra továbbvivői az énekes asszonyok. Aranyi Péter, a Finnugor kulturális főváros Programiroda vezetője elmondta: tavaly Obinitsa nagy figyelmet kapott, jelentős sikert ért el, és erre Veszprémnek is jó esélye van. A jövő évi Finnugor kulturális fővárost augusztus elején választják ki Helsinkiben a három pályázó, a finnországi Sippola, Kuhmo és a karéliai Vuokkiniemi (Voknavolok) közül.

A kiállítás megnyitóján közreműködött a Gizella Nőikar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!