Veszprém

2016.07.11. 15:58

Visszavont fejlesztési támogatások

Veszprém - A Balaton Fejlesztési Tanácsnak és a megyei önkormányzatoknak kell eldönteni, hogyan osszák fel a Balaton fejlesztésére szolgáló forrásokat, véli az MSZP.

Balla Emőke

Az elmúlt héten egy kormányhatározat visszavonta a balatoni fejlesztési támogatásokat, 310 milliárd forintot. Pál Béla emlékeztetett rá, tavaly novemberben nagy volt az öröm a balatoni régióban, amikor bejelentették, hogy történelmi mértékű fejlesztés indul a Balaton környékén. A 300 milliárd forintból 30 milliárd volt, ami közvetlenül turisztikai célra jutott volna. A többi közlekedésfejlesztésre, az egészséges Balatonhoz tartozó szolgáltatásokra, területfejlesztésre, melyek természetesen nagy mértékben összefüggnek a turizmus fejlesztésével.

A megyei közgyűlés MSZP frakciójának vezetője elmondta: a 2007 és 2013 közötti uniós ciklusban 500 milliárd forint jutott a Balaton komplex fejlesztésére, megújulhattak település központok, strandok. Decemberben közölték, a pályázatoknak 2016 első felében meg kell jelenniük, hogy a források idén lehívhatók legyenek. Ez nem valósult meg, ma is nagy a bizonytalanság.

Magyarország jelentős összeget kap az Európai Uniótól, ez a gazdaságfejlesztés motorja, a gazdasági növekedésnek is az alapja, mutatott rá Pál Béla. Véleménye szerint nem mindegy, kinek a kezében összpontosul a pénz felhasználása. A 310 milliárd forint elvételét az MSZP úgy értékeli, hogy a kormányzati struktúra feladatmegosztásáról van szó, arról, hogy a centrális erőtéren belül ki kapja a meghatározó lehetőséget. Az MSZP határozott véleménye: a Balaton Fejlesztési Tanács és a megyei önkormányzatoknak legyen szerepük abban, hogy a tó környékére biztosított komplex fejlesztési forrásokat milyen módon használják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!