Veszprém

2016.08.10. 19:30

Jó lehetőség a magvetésre

Veszprém - Miközben dolgoznak, a türelemről, megértésről, odafigyelésről is tanulnak azok a diákok, akik a nyári szünetben idősek klubjában vállaltak munkát.

Kutasi Zsófia

Vingl Balázs, Forsthoffer Fanni, Garaczi Martin, Szőcs Laura diákok a nyári szünet alatt pár héten át a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulás (VKTT) Egyesített Szociális Intézmény klubjaiban dolgoznak a szakemberek mellett; többek között ételt hordanak, beszélgetnek az idősekkel, kísérik őket, vagy egyszerűen meghallgatják a problémáikat. A fiatalok elmondták, van valamilyen kötődésük a klubokhoz: oda járó, vagy ott dolgozó rokontól jött a motiváció, hogy részt vegyenek a munkában.

Laura elmondta, a legtöbbször az ételosztásban segít, beszélget, társasjátékozik az idősekkel. A többi diákkal parkba mennek, kézműves foglalkozást tartanak, lefoglalják a klubtagokat. Mint mondja, mindenki kedves, közvetlen, befogadó és nagyon aranyos, nemcsak az idősek, de a gondozók is. Nem tartja lehangolónak a munkát, mert mindenki jókedvű, vidám. A tapasztalata az, hogy az idősek nagyon igénylik a beszélgetést. A nyitottság, empátia ezért is fontos ebben a munkában.

A képen balról Vingl Balázs, Forsthoffer Fanni, Garaczi Martin, Szőcs Laura diákok. A nyári szünet alatt pár héten át a VKTT Egyesített Szociális Intézmény klubjaiban dolgoznak a szakemberek mellett. Úgy látják, sok türelmet, odafigyelést igényel az idősgondozás Fotó: Nagy Lajos

- Máshogy kell az idősekhez viszonyulni, máshogy kell velük beszélni, megértőnek kell lenni. Van olyan, aki nagyothall vagy rosszul lát. Átérezzük a helyzetüket, lehet, hogy egyszer mi is ilyenek leszünk - mondta Laura. A fiatal lány a közgazdasági szakközépiskolába jár, a középiskola elvégzésével szakmát szerez, de a pszichiátria is érdekli. Garaczi Martin idén végzett a Táncsics Mihály szakközépiskolában. Az intézménynél júliusban és augusztusban is dolgozik, elsősorban a gondozókkal volt, akikkel ebédet szállítottak ki. Mint mondja, nagyon aranyosak, nyitottak, kedvesek az idősek. Eleinte nehéz volt megszoknia a szagokat, de később már nem volt ezzel problémája. A klubtagok legtöbbször a családjukról, gyerekeikről, unokáikról vagy a régi emlékeikről beszélnek. Martin szerint a türelemre azért is szükség van, mert néha többször kell meghallgatniuk ugyanazt a történetet.

Forsthoffer Fanni a Lovassy László Gimnáziumba jár, orvosi pályára készül, amihez kapcsolódik az idősgondozás, ezért szívesen vállalta a munkát. Reggelente kijár egy néniért, aki demenciával küzd. - A hölgy nagyon kedves, el tudunk beszélgetni, fő témája, hogy rossz a szeme, emellett az egyedüllétre panaszkodik - mondta Fanni, aki szerint az, hogy sokat vannak együtt az idősekkel, közelebb hozza a generációkat. Találkozott egy 92 éves nénivel, furcsa volt belegondolnia, hogy ő már mennyit élt. Az a tapasztalata, hogy az idősek sokat beszélgetnének.

Vingl Balázs az Ipari Szakközépiskola és Gimnáziumban utolsó éves. Az intézménynél főleg ebédet szállít, délelőtt a gondozóknak segít bevásárolni, receptet kiváltani. Tetszik neki a munka, mint mondja, az ebédhordás nem kis feladat, mivel szinte az egész várost bejárják. Úgy érzi, a türelem terén sokat tanultak. A fiatalember a Testnevelési Egyetemre készül edzői szakra.

A VKTT Egyesített Szociális Intézmény idén először csatlakozott a nyári diákmunkaprogramhoz, turnusonként nyolc-tíz diákot foglalkoztat.

Sternné Ivanics Andrea, az 1-es számú gondozói központ és klub vezetője elmondta, nagy segítséget jelent a diákok munkája, a fiatalok pedig lelkesek és aktívak.

Győri Piroskától, a VKTT Egyesített Szociális Intézmény vezetőjétől megtudtuk, Keszeiné Kiss Virág, az intézmény gazdasági vezetője koordinálta a feladatokat, többek között a munkaügyi kirendeltségekkel szorosan együttműködve. Az intézmény szervezetiegység-vezetői fogadták a diákokat, munkatársaikkal együtt bemutatták a rájuk váró munkát. A tanulók folyamatos kísérés, visszacsatolási lehetőség mellett hasznosan dolgoztak.

- Intézményünk idősellátással foglalkozik, még véletlenül sem tudja felvenni a versenyt jobban fizetett, könnyebb munkákkal, éppen ezért nagyon fontos számunkra, hogy a fiatalok megismerkedjenek ezzel a területtel. Ez a nyári munka lehetőség arra, hogy két-három-négy hét alatt a diákok belelássanak a napi feladatokba, meglássák a gondozásban, gondoskodásban rejlő szépségeket, szerethető embereket lássanak meg az idősek vonásai mögött, megismerhessék a vállvetve együtt dolgozó kollégákat. Célunk továbbá az idős emberekkel kapcsolatos érzékenyítés , mely az érettségihez kötött közösségi gyakorlattal és a jelen diákmunkával egy-aránt meg tud valósulni - fogalmazott Győri Piroska.

Az intézményvezető ki-emelte, az idősellátásban, mind a bentlakásos, mind az alapszolgáltatások, de a konyhai munkák esetében is nagy a munkaerőhiány, kevés a jól képzett, kvalifikált munkavállaló, de előfordul, hogy adott állásra egyáltalán nincs felvehető munkaerő.

- Szervezetünk ezzel a nyári munkalehetőséggel a jövő munkavállalóit igyekszik közelebb hozni az idősek ellátórendszeréhez, perspektívát mutatni, elvetni a magot, mely pár év múlva kikelhet, melyhez a szociális szférában jelenleg várt változások, például az életpályamodell fel-állása is szükséges lenne - hangsúlyozta kérdésünkre Győri Piroska.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!