Veszprém

2017.03.16. 18:41

Enyhítené a munkaerőhiányt az LMP

Veszprém– Több kulcsos személyi jövedelemadót és adómentes minimálbért javasol a Lehet Más a Politika (LMP).

Marton Attila

Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezető-helyettese kiemelte, a magyar gazdaság egyik legnagyobb problémája a munkaerőhiány, amelynek eredői a bérválság és a drága lakhatás. Hangsúlyozta, a rendszerváltás utáni kormányok elhibázott gazdaságpolitikája az oka, hogy nemcsak a nyugat-európai, hanem már a kelet-közép-európai átlagbér szintjét sem éri el a fizetés Magyarországon. Hozzátette, az LMP többkulcsos személyi jövedelemadót vezetne be, és csökkentenék 6,5 százalékkal a munkavállalói járulékot, míg a minimálbért adómentessé tennék. Az intézkedések hatására Schmuck Erzsébet szerint a munkavállalók zöme vihetne haza több tízezer forinttal magasabb bért.

Fotó: Balogh Ákos

Gertsmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője arról beszélt, a lakhatási problémák egyik oka, hogy alacsony, alig három százalék az önkormányzati bérlakások aránya. Hozzátette, Veszprémben is komoly gondot okoz a munkaerőhiány, ennek enyhítésére több bérlakásra lenne szükség. Úgy vélte, az önkormányzatnak intenzívebben be kellene lépnie a lakáspiacra, és felül kell vizsgálnia bérlakás-koncepcióját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!