helytörténet

2017.12.13. 07:52

Gyógytárak, patikák Veszprémben: Hogya György mutatta be új kötetét

Hogya György veszprémi helytörténeti kutató 23. kötetének bemutatóján a veszprémi egykori és mai patikák, gyógyszertárak történetébe kalauzolja az érdeklődőket.

Jákói Bernadett

Fotók: Penovác Károly

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy Termében ezúttal nemcsak a helytörténet iránt érdeklődők, hanem a régmúlt Veszprém egykori patikáriusainak leszármazottai, valamint a jelenlegi gyógyszertárak tulajdonosai, vezetői is jelen voltak.

Az idén 94. életévét betöltött, közel 75 éve Veszprémben élő, városunk legidősebb helytörténeti kutatója az 1980-as években , nyugdíjba vonulása után adta ki első kötetét, kutatói pályafutása alatt többségében az egészségügyi intézmények és azok történetének feldolgozásával foglalkozott. A veszprémi patikákat bemutató legújabb kötetében a közgyűjteményekben illetve a szakmai könyvtárakban, levéltárakban őrzött fotók , dokumentumok segítségével kalauzolja el az olvasókat az első , a XVIII. században létesült hivatalos gyógytáraktól az egykori veszprémiek által jól ismert, de még az emlékezetekben élő, már nem létező gyógyszertárakon át a mai is működő modern patikákig.

A kötetbemutatón Porga Gyula polgármester – aki a könyv előszavát is írta – köszöntő szavait követve a szerkesztők, Szabóné Vörös Györgyi és Palkóné Jády Melitta ismertették a könyv létrejöttéhez szükséges kutatási előzményeket, a szerző sokévi munkája során összegyűlt, kéziratok, fotók bemutatásával. Részleteket olvastak fel a legjelentősebb, várostörténetben fontos szereppel bíró gyógyszerészek tevékenységét is méltató visszaemlékezésekből, patikatörténeti érdekességekből.

Fotók: Penovác Károly

Hogya György, a veszprémiek Gyuri bácsija szép kora ellenére telis-tele van tervekkel, vannak még számára feldolgozásra váró témák, s mint ahogy fogalmazta, szeretne még megosztani sok-sok régi, az egykori, idős veszprémiek emlékezetében élő történeteket a mai generációknak is. A bemutatón lehetőség volt a könyv szerzői dedikálására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!