legókiállítás veszprémben

2018.02.08. 09:00

Fejleszti a finommotorikát, a szem-kéz koordinációt és a fantáziát

Megkezdődött a Kockanapok: február 6-11-ig a Laczkó Dezső Múzeum három szintjén tekinthető meg az eddigi legnagyobb legókiállítás Veszprémben.

Juhász-Léhi István

A Kockanapok igazi kikapcsolódás lehet felnőttnek, gyermeknek egyaránt, hiszen több mint egymillió kocka várja a látogatókat. A fiúknak Gyűrűk ura- és Star Wars-diorámák, lányoknak Friends tengerpart és Elves szigetvilág, de megtekinthető egy komplett város rengeteg apró és rejtett dologgal kiegészítve, ráadásul a kicsiknek Duplo játszóházat is varázsoltak a múzeumba.

Balról: Olivér és Máté a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskolából az osztályával jött el megnézni a kiállítást, nagyon tetszett nekik Fotó: Balogh Ákos

- A csoport idén nagyon kreatív, rengeteget legóznak a gyerekek és nagyon érdekes dolgokat építenek – fogalmazott a Napló érdeklődésére Kovácsné Pálinkás Krisztina óvónő, aki a Csillag úti óvodából érkezett a kiállításra a Pitypang csoporttal. – Ez most nekik jutalom, hogy megmutassuk: még kreatívabbak és még ügyesebbek lehetnek. A gyerekek nagyon szeretik a Legót! Érdekes, de néhány évvel ezelőtt nem is nagyon játszottak vele, most viszont olyan a társaság, hogy nagyon szívesen építenek.

Kovácsné Pálinkás Krisztina kiemelte, hogy fontos és jó dolog a gyerekek nevelésében ez az építőjáték, mert fejleszti a finommotorikát, a szem- kéz koordinációt, a fantáziát, ráadásul nagyon inspiráló is tud lenni.

- Azok a gyerekek, akik otthon is legóznak, és akiknek a szülei ezt a játékot fontosabbnak tartják, mint a tabletet, azok a gyerekek játszanak – hangsúlyozta. – Ezt a játékot együtt lehet játszani!

Takács Gergely, a Kockanapok kiállítás szervezője azzal kezdte, hogy a kiállítás egyetlenegy ember magántulajdona. – Ő egy profi építő és gyűjtő több mint 20 éve. Ez így talán sokkoló lehet, de ha évente nézzük, azért összegyűlnek a dolgok – mondta, s annyit még elárult nekünk a gyűjtő személyéről, hogy egy mosonmagyaróvári grafikusról van szó. – Ez az egyik legnagyobb vándorkiállítás Magyarországon. A Legók megvoltak, és azért is született az ötlet, hogy mutassuk be, hiszen ugyan működnek Magyarországon Lego-klubok, de a kiállítással sokkal több helyre el tudunk jutni.

Veszprémben harmadik alkalommal jár már a játéktárlat, igaz, a korábbiakhoz képest megújult formában. A kiállítás szállítható állapotban érkezik és, mint megtudtuk, van egy csapat, amely fél nap alatt fel tudja építeni az adott helyszínen.

- A Lego az egyik utolsó nem szoftveres játék, ugyanakkor ne feledjük, hogy nagyon sok franchise-t vásárolt meg a cég – magyarázta Takács Gergely. – Például a Csillagok háborúja és a Gyűrűk ura mellett saját brandeket talált ki, amelyekhez rajzfilmeket is készítenek. Én 36 éves vagyok, a mi generációnknak nem volt ennyi Legója. Azaz a felnőtt legózás és a profi építés is komoly magasságokban van.

Búcsúzóul a szervező megjegyezte, hogy nem mellékesen a világ tíz legdrágább Lego-készletéből hat darab is megtekinthető Veszprémben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!