Veszprém

2016.10.06. 16:40

Harmincéves az öregdiákok baráti köre

Veszprém - Harmincéves a Veszprémi Lovassy és volt Piarista Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre.

Balla Emőke

Volkra Ottó veszprémi püspök 1711-ben meghívta Veszprémbe a Felvidéken már sikeresen működő piarista atyákat, rájuk bízva az ifjúság nevelését. Ekkor alakult meg a piarista gimnázium, melynek jogutódja a Lovassy László Gimnázium.

Schultz Zoltán, Porga Gyula, Márfi Gyula, Imre Frigyesné Fotó: Penovác Károly

Az öregdiákok baráti körét az intézmény 275. évfordulóján, 1986-ban hívták életre. Az alapítókra emlékezett Imre Frigyesné, a baráti kör elnöke, aki azt mondta: az iskola nélkül Veszprém nem lett volna az, ahová ma fejlődött. Porga Gyula bátrabban fogalmazott, szerinte nem biztos, hogy lenne ez a város, ha egykor Volkra Ottó püspök nem alapítja meg a gimnáziumot. A polgármester közölte, az iskola hordozza Veszprém szellemiségét, meghatározó intézmény. Schultz Zoltán, a Lovassy László Gimnázium igazgatója felidézte az intézmény történetét, az államosítás idejét, a 275. és 300. évfordulót. Márfi Gyula érsek köszöntötte az öregdiákokat, de az intézmény jelenlegi tanulóit is, akik kulturális műsort adtak az egykori piarista és lovassys diákok tiszteletére. Oberfrank Ferenc, a Magyar Piarista Diákszövetség elnöke köszönetet mondott a Lovassynak, amiért vállalta a piarista örökséget; az intézmény minden tekintetben méltó erre az örökségre. Azt, hogy egy iskola milyen értéket képvisel, növendékei mutatják meg; a piarista gimnázium sok kiváló embert adott a társadalomnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!