Veszprém

2014.06.03. 17:29

Pedagógusok elismerése

Veszprém – Átadták a Ranolder-díjakat a város pedagógus napi ünnepségén kedden a Hangvillában.

Marton Attila

Az elismerést idén Arnhoffer Mihályné, a Csillag úti körzeti óvoda nyugalmazott vezetője, Gacsal Márta, a Deák Ferenc Általános Iskola tanítója, Schall Jánosné, a Szent Margit Római Katolikus Óvoda intézményvezetője és Szalainé Tóth Tünde, a Lovassy László Gimnázium tanára vehette át Porga Gyula polgármestertől. Az ünnepségen átadták a Borsi Lőrinc-díjat is.

A Ranolder-díjat az oktatás és a nevelés területén, vagy annak segítésében Veszprémben kiemelkedő érdemeket szerző személyek munkájának elismeréseként adományozzák. A pedagógusoknak személyes példával kell elöl járniuk, fogalmazott megnyitójában Szauer István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) veszprémi tankerületének igazgatója. Hozzátette, az internet és a technika világa becsapja a gyerekeket, ezért hiteles emberekre van szükség a tanári pályán. A pedagógustársadalomról megjegyezte, sokak véleményével ellentétben az nem kontraszelektált, ugyanis a gyermekek világa őszinte, így aki nem alkalmas a pályára, nem maradhat hosszú távon pedagógus. Porga Gyula köszöntőjében a tanári munkáról beszélt. Elmondta, az év minden napja munkanap a pedagógus számára, ugyanis a gondjaikra bízott gyermekek fejlődése nem korlátozódik a tanítási napokra. Az igazi pedagógus nem csak ismereteket közvetít, hanem figyelemmel kíséri tanítványa előrehaladását, fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, a pedagógus minden mozdulatával, lénye egészével nevel, s az oktatói munka során akarva-akaratlanul mintává válik tanítványai számára. A Veszprémben folyó pedagógiai munkát dicséri, hogy egyre több diák tanul tovább a város középiskoláiban és egyetemi karain, zárta beszédét a polgármester. Az ünnepségen átadták a Borsi Lőrinc-díjat is, amellyel a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klub legaktívabb dolgozóját honorálják. Idén rendhagyó módon egy házaspár, Deák Tibor és Deák Tiborné közösen érdemelte ki a bronz emlékplakettet. Az ünnepségen közreműködött a Veszprém-Bakony Táncegyüttes és a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény The Brass nevű rézfúvós kvintettje. A Ranolder-díjat – a kitüntetésre magánszemélyek, intézmények és szervezetek is javaslatot tehetnek – 1991-ben alapította a veszprémi közgyűlés. A pedagógusnapi rendezvényt az önkormányzat és a KLIK közösen szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!