Veszprém

2016.01.19. 19:26

Visszautasított fogászati ellátás - Vitatható indok

Veszprém - Hiába rendelkezett a városban tartózkodási hellyel olvasónk, az egyik körzeti fogorvosnál nem látták el arra hivatkozva, hogy nincs állandó veszprémi lakcíme.

Marton Attila

Olvasónk jelezte, székesfehérvári állandó lakcímmel és veszprémi tartózkodási hellyel rendelkezik, a néhány napja elutasított ellátást – fogászati góckutatás – tavaly júniusban már kétszer elvégezték rajta ugyanabban a fogorvosi körzetben. A napokban azzal az indokkal utasították el, hogy ideiglenes címmel nem, csak állandó veszprémi lakcímmel rendelkező beteget láthatnak el.

Állandó lakcímmel a teljes körű fogászati ellátásra jogosult mindenki a körzeti fogorvosnál. Ha valakinek állandó nincs, de bejelentett ideiglenes lakcímmel rendelkezik az adott településen, és nincs elérhető közelségben az állandó lakcíme, akkor a kialakult gyakorlatnak megfelelően teljes körűen ellátják a beteget, mondta érdeklődésünkre Pozsgay Katalin Veszprém megyei fogászati szakfelügyelő főorvos.

Ha nincs sem állandó, sem ideiglenes lakcíme valakinek, akkor csak a sürgősségi ellátásra jogosult, ami a fájdalomcsillapítást és a gyulladás továbbterjedésének megakadályozását – vérzéscsillapítást, foghúzást, gyökérkezelés megkezdését – jelentheti.

Abban az esetben, ha az állandó lakcím néhány kilométerre van az ideiglenesen bejelentett tartózkodási helytől, akkor jellemzően csak a sürgősségi ellátásba tartozó beavatkozásokat végzik el a fogorvosok, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól csupán az állandó lakcímmel rendelkező páciensek után jogosultak az ellátás alapdíjára.

Az olvasói megkereséssel kapcsolatban elmondta, bár az eset pontos körülményeit ismernie kellene, hogy szakmailag biztosan meg tudja ítélni, helyesen jártak-e el, de az esetek többségében a góckutatáshoz panorámaröntgen-felvételt készítenek a fogorvosok, ami nem tartozik az elsősegély esetébe, viszont, mivel ideiglenes lakcímmel rendelkezik az érintett, a kialakult gyakorlat szerint be kellett volna hívni vizsgálatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!