a szakellenőr tanácsai

2017.09.30. 07:00

Beszéljünk a gombáról: finom, de a szabályokat be kell tartani

Nem egyszerű feladat Kelli Lajos gombaszakellenőr közelébe kerülni péntek reggel a veszprémi piacon.

Sági Ági

Annyian hoznak gombát, hogy nincs szinte egy perc üresjárat sem. Sokan megállnak bámészkodni is, tanulni, nézegetni, ki mit hozott.

- Körülbelül két hete tart ez a gombadömping: a szegfűgombával, vagy, ahogy itt ismerik, a csibegombával kezdődött. Aztán beindultak a csiperkék, és most már az őzlábak is jönnek. Rengeteg tarlógombát hoznak, és bár mindig elmondom, hogy csekély étkezési értékű, olyan aszályos volt a nyár, hogy ki vannak éhezve az emberek a gombára, és örülnek még a tarlógombának is – mondta el a szakember.

Megtudtuk azt is, hogy változnak a gyűjtési szokások. Bár a piacon eltöltött másfél óra alatt a többség mindenféle nejlonba pakolva hozta a gombát, akadtak üdítő kivételek is.

 

- Egyre többen szedik szépen, tisztán, kosárba a gombát. Aki nejlonba pakol, annak tudnia kell, hogy a gomba nagyon gyorsan romlik, ha befülled, és a legjobb gomba is okozhat ételmérgezést. Az erdei gombákat célszerű mielőbb feldolgozni, ha tárolni kell, akkor hűtőben, de úgy, hogy tudjon szellőzni. Inkább száradjon ki egy kicsit – tette hozzá. A tartósításnak ez az egyik útja, a szárítás, de lehet sóban, ecetben, olajban is eltenni a gombát. A legtöbb gomba fagyasztható, ha előre lepanírozzák és tálcára téve fejenként kifagyasztják. Felhasználáskor felengedés nélkül kell kisütni.

Felhasználás előtt azonban meg kell mutatni a gombaszakellenőrnek. A könyv és az internet jó mankó, de a szakértő szeme kell a biztos azonosításhoz.

- Sokan nem tudják, hogy a nagy termetű őzlábak között is vannak olyanok, melyek megárthatnak. Például a piruló őzlábgombára sokan érzékenyek, de ma is hoztak például világító tölcsérgombát is, amitől csúnya mérgezést lehet kapni – mondta el a szakember.

Bár sok a gomba, az igazán értékes fajok, például a vargánya és a rókagomba is csak mutatóban van a veszprémi térségben. Előjöttek viszont a galócák, gyilkos-, párduc- és légyölő galócát is sokat lehet találni. A pókhálósgombák is előjöttek. Közös bennük a tönkön található pókhálószerű burokmaradvány. Gyűjteni nem érdemes, mert vagy mérgező, vagy étkezésre alkalmatlan kímélendő fajok tartoznak közéjük.

A piaci gombavizsgálat ingyenes, kedden pénteken és szombaton elérhető. A gombaszakellenőrök országos listáját is érdemes böngészni, mert ebben is lehet a környéken élő vizsgáló szakembert találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!