origó kóstoló

2018.01.24. 17:30

Együtt gondolkodtak a tökéletes régiós borért

Megtartották a 2017-es Balaton-borok origó kóstolóját Balatonfüreden.

Sági Ági

Egy asztal mellett sok borász. Itt kaptak visszajelzést, hogy a Balaton-bornak szánt olaszrizling kevés, ideális vagy túl sok a régiós bor kategóriájának Fotó: Sági Ági

A BalatonBor címkére pályázó pincészetek képviselői és a borászati szakemberek a tökéletes régiós bor stílusgyakorlatán vettek részt.

BalatonBort a Balaton körül bárki készíthet, akinek olaszrizlingje megfelel egy sor feltételnek, és a bor a bírálóbizottság kóstoló szűrőjén is átmegy. Ennél a bornál meghatározott az alkoholtartalom, a maradékcukor-tartalom, az erjesztés minősége. A bornak frissnek kell lennie, fajtajelleges aromákkal, az illatos fajtákra jellemző karaktert kerülve. Palackozás előtt minimum 4 hónapig érlelni kell.

Egy asztal mellett sok borász. Itt kaptak visszajelzést, hogy a Balaton-bornak szánt olaszrizling kevés, ideális vagy túl sok a régiós bor kategóriájának Fotó: Sági Ági

Az origó kóstolót azért tartották, hogy a BalatonBor címre pályázó pincészetek tét nélküli visszajelzést kapjanak borukról. Az Anna Grand Hotel színháztermében a 44 nevezett tételt hetvenen kóstolták. Az értékelőlapokon az origó, azaz a BalatonBor elvárásainak tökéletesen megfelelő, a pozitív vagy negatív irányban kissé vagy nagyon eltérő kategóriákból kellett választani.

- Sokszor nem azért téveszt a borász, mert valamit hibázott, hanem túl jót akart csinálni. Ennél a bornál az olaszrizling könnyed játékosságát kell kihozni. Tavaly Balatoncsicsón már tartottunk egy ilyen origó kóstolót, véleményem szerint az idei felhozatal jobb a tavalyinál – mondta el lapunknak Fiáth Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, nemzetközi borakadémikus, Master of Wine-jelölt.

Hozzátette azt is, hogy egy adott borvidék sokszínűségét nem a borvidék borászatai közötti különbségek adják, hanem az, hogy a borvidéknek megvannak azok a stílusos borai, amelyek az adott stíluson belül felismerhetőek, karakteresek. Ezt úgy lehet elérni, ha ezt minden borász egy határon belül egyformán csinálja. Véleménye szerint a könnyebb évjárat mellett a közös gondolkodás térhódítása látszik a 2017-es évjárat BalatonBor-jelölt nedűiben.

Fiáth Attila szerint a világ szőlőfajtáinak és területeinek túlnyomó többsége nem alkalmas 100 pontos bor készítésére, ha a 100 pontos bírálati rendszerben kell elhelyezni a borokat. A mindennap jól iható, minőségi bor valahol 85 pont körül van.

A BalatonBor régiós bormárkát termelői összefogásra építve a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció egyesülései hozták létre három éve.

Az első évben, 2016-ban 21 termelő bora felelt meg a kritériumrendszernek, a BalatonBort a piac gyorsan elkapkodta. A 2016-os évjáratból 24-en tudtak BalatonBort palackozni, ez már a megelőző évhez képest dupla mennyiségben került piacra, de ez sem maradt sokáig a polcokon. Idén a kiváló 2017-es évjáratból várhatóan több bor tud majd megfelelni az elvárásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!