badacsonytomaj

2018.01.07. 15:30

Fontos a társadalmi szerepvállalás, az egység megőrzése, erősítése

Az emberi kapcsolatok ápolása céljából jöttünk össze, hogy együtt köszöntsük az új évet, amely az együttműködésről, befogadásról szól majd.

Tóth B. Zsuzsa

Tóth Csaba, Lesenceistvánd polgármestere, Krisztin N. László, Gáspár József, Ábrahámhegy korábbi polgármestere, Császár László a tapolcai kórház gazdasági igazgatója és Hidvégi József, Fonyód polgármestere koccint az új esztendőre Fotó: Kalmár György

Ezekkel a szavakkal nyitotta Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere az újévi köszöntő ünnepséget a Hotel Bonvinóban. Beszédében szólt az elmúlt év eredményeiről és érintette az idei esztendővel kapcsolatos terveket. A visszatekintés során szólt arról, hogy a tavalyi esztendő a Badacsonyi Szőlő és Bor Éve 30 éves jubileumának jegyében telt. Beszélt a képviselő-testületben az egység megőrzése, erősítése, valamint a gazdálkodás, társadalmi szerepvállalás, a szociális érzékenység fontosságáról.

Tóth Csaba, Lesenceistvánd polgármestere, Krisztin N. László, Gáspár József, Ábrahámhegy korábbi polgármestere, Császár László, a tapolcai kórház gazdasági igazgatója és Hidvégi József, Fonyód polgármestere koccint az új esztendőre Fotó: Kalmár György

Említést tett az Integrált Városfejlesztési Stratégiáról, arról, hogy a város tagja a Tapolca Környéki Önkormányzati Társulásnak, a mikrotérségi társulásnak, de eredményesen tartják fenn Ábrahámheggyel a közös önkormányzati hivatalt, valamint a település ellett Salfölddel az óvodát is. Mint elhangzott, sikeres szezont zárt a város tavaly, a turizmus terén hozzávetőlegesen 15 százalékos a bevétel növekedése, a Badacsony hazavár program pedig a letelepedni vágyókat segíti. A város 1,369 milliárd forintból gazdálkodott, saját erőből több, mint 52 milliós összegben fejlesztettek. Ebből lakossági hozzájárulás mellett megvalósult a Klastrom és a Helbeck út felújítása, de megújult a Római út egy szakasza és a Szépvölgyi, a Szidónia, valamint a Szőlő út is. A badacsonyörsi városrészben közvilágítást építettek ki a kerékpárút mentén, a badacsonytomaji strandon és a József Attila utcában járda épült, a sportpálya mellett aszfaltoztak.

Több sikeres pályázat segíti a fejlődést, összességében 612 millió forinthoz jutott Badacsonytomaj. Az intézmények, a könyvtár, az Egry József Múzeum fenntartására, a turisztikai rendezvényekre és más események sorára 76,2 millió forintot költhetnek. A Pipitér Közös Fenntartású Napközi Otthonos Óvodát több, mint 65 millió forintból újítják fel, az új mini bölcsőde kialakítására 49,3 milliót szánhatnak a támogatásokból. A Zöld Város kialakítására 612 milliós pályázati nyeremény áll rendelkezésre, a három strand fejlesztésére több mint 106 millió. Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése 148 millióból valósulhat meg, az egészségházé az önrésszel együtt közel 32 millióból, a kerékpárosok komfortérzetét pedig 97 millióból javítják. A város pályázott még tárgyi eszközökre a Nemzeti Sportpark Programban való részvételhez, a könyvtár tanulást segítő infrastrukturális fejlesztésére, a civil ház felújítására, a Tatay iskolában oktatóterem kialakítására és a konyha korszerűsítésére, továbbá járdaépítésre, turistafogadó állomás létesítésére, az iskolánál a parkoló átépítésére, elektromos gépjárműtöltő hely létesítésére, elektromos busz beszerzésére, vízvezeték és közvilágítás építésre.

A polgármester elmondta még, hogy iparűzési adóból 89,1 millió forint folyt be, idegenforgalmi adóból 43 millió. Krisztin N. László kifejezte a város köszönetét a legjobb adózóknak. A jövőről szólva legfontosabbnak a település biztonságos üzemeltetését tartotta, a költségvetési egyensúly folyamatos megteremtése, tartalék képzése, a változásokhoz való sikeres alkalmazkodás, a beruházások lebonyolítása és a közösségformálás mellett. Hangsúlyozta, hogy az idei esztendő nem az önmegvalósításról, sokkal inkább az együttműködésről, a befogadásról szól.

Az újévköszöntőn közreműködött Szakonyi Milán gitáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!