Akció akció hátán

2018.01.18. 07:00

Nagy leárazásokkal csalogatják az üzletek a vásárlókat

A karácsonyi ajándékhajszát kipihenve az idei év is leárazásokkal indult. Érdemes körülnézni a különböző üzletekben, mert ebben a hónapban jelentős kedvezmények várják a vásárlókat szinte mindenütt.

Polgár Bettina

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) elnöke november utolsó hetében azt nyilatkozta, hogy az igazi, klasszikus értelemben vett leárazásokra, amelyek egyes helyeken akár 90 százalékosak is lehetnek, januárban lehet számítani – írta a Pénzcentrum. A portál szerint, ahogy a kereskedelmi láncok többségénél, az egyik európai hálózattal rendelkező lakberendezési áruházláncnál is a téli vásár a legnagyobb és legszélesebb körű leárazások ideje karácsony után. Általában százalékos akciók vannak, és januárban a legnagyobb leárazások a szezonális termékekre vonatkoznak, illetve mivel folyamatosan megújul az árukészlet, minden olyan terméket kiárusítanak, ahol kollekcióváltás van.

Az eplényi Pongrácz Zsófia csak akkor figyeli az akciókat, ha van rá lehetősége, de nem jellemző, hogy követné a leárazásokat. Ha kinéz egy árut, ami tetszik neki, akkor nem mindig várja meg, hogy olcsóbb legyen, mert az adott méret általában elfogy addigra. A szezonvégi kiárusításokat sem követi, de ha éppen rábukkan akciós darabokra, akkor szívesen vesz belőlük Fotó: Pesthy Márton

A magyar vásárlók nagyon árérzékenyek: az akciós napokon a látogatószám érezhetően magasabb az akciós üzletekben.

Az élelmiszerláncok is számos akcióval készültek januárban. Egyiküknél a szezonális édességek leárazása már decemberben elkezdődött, és egészen azok kifutásáig folytatódik. A nem napi fogyasztási cikknek minősülő szezonális termékek, például háztartási műszaki cikkeket január közepétől értékelik le. Az akciók többsége a kedvezményes árazáson alapul, és ez a kiárusításokra is igaz.

Más áruházak szezonális akciókkal várják a vásárlókat. Ilyenek lehetnek például az újévi fogadalmak beteljesítéséhez is segítséget nyújtó akciós tematikák, amiket szívesen szerveznek a fitt és egészséges életmód köré. A sportolni vágyókat ugyancsak igyekeznek kiszolgálni, egyes üzletekben a téli leárazások már decemberben elindultak.

Az egyik elektronikai cikkeket forgalmazó áruházlánc pedig az év többi hónapjához hasonlóan januárban is különböző meglepetésekkel várja a vásárlókat. A tipikus akciók közé tartoznak a féláfás kedvezmények, nulla százalékos THM, az éjszakai vásárlás (night shopping) és a csereakciók. A tapasztalatok alapján ezek a kedvezmények népszerűek a vásárlók körében.

Fontos tudni, hogy akciós termék esetén is ugyanazon jogokkal rendelkezünk, mintha nem leértékelt árut vettünk volna. Azaz megilletnek bennünket a szavatossági, jótállási jogaink, függetlenül az árcsökkenéstől, mely meglehetősen gyakori karácsony táján. Mindez alól egyetlen kivétel van: ha azért akciós az áru, mert valamilyen hibája van, és ezt a vásárláskor a tudomásunkra hozzák. Ezen hiba miatt nem reklamálhatunk – olvasható a Pénzcentrumon.

Süle Árpádné nézegeti az egyik pápai divatáruüzlet kínálatát Fotó: Polgár Bettina

Vizkeletiné Szakács Andrea, az egyik pápai divatüzlet vezetője lapunknak nyilatkozva kifejtette, decemberben még jellemzően alkalmi ruházatot és ajándékutalványt, illetve olyan ruhadarabokat kerestek a vevők, amiket ajándékba adhatnak szeretteiknek.

- Minden évben január közepén kezdjük a szezonvégi leárazást, ami általában február közepéig tart. A kedvezmény mértéke 30 százalék. Ebben az időszakban a téli szezonból maradt készletet kínáljuk kedvezménnyel. A vásárlóink várják a már megszokott tél végi akciót, ekkor mindig több vevő tér be hozzánk – magyarázta.

- Azon túlmenően, hogy a vevőink ilyenkor olcsóbban jutnak hozzá az egyes termékekhez, nekünk is előnyös a leárazás, mivel nem kell a megmaradt árukat raktározni, így a következő szezonban nagyobb választékot kínálhatunk – mutatott rá Vizkeletiné. Hozzáfűzte, januárban elsősorban az akciós téli ruhadarabokat keresik a vásárlók, illetve a farsang közeledtével népszerű még a kedvező árú alkalmi, báli ruházat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!