a miniszterelnök Veszprémben

2018.02.08. 16:14

Orbán Viktor: Van jövőnk, amit meg kell védeni

Ha a választópolgárok megtisztelnek bennünket bizalmukkal, 2022-ben elmondhatjuk, Magyarország rendben van, jól néz ki, emelte ki Orbán Viktor a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) 51., veszprémi közgyűlésének megnyitóján.

Balla Emőke

A miniszterelnök elmondta, a közelgő választás teszi fontossá a mostani találkozót. A választás a legfontosabb pillanata egy demokráciának, a demokrácia ünnepe. A magyar emberek eldöntik, milyen irányban menjen az ország. Fontos a végeredmény, de a legfontosabb, hogy minél több ember mondja el véleményét, emelte ki a kormányfő.

Fotó: Pesthy Márton

Szólt arról, hogy a kormány büszke erre a városra, ahol 1,64 százalékos a munkanélküliség. Amikor a kormány a teljes foglalkoztatottságot szeretné elérni, olyanra gondol, mint ami Veszprémben kialakul; aki dolgozni akar, talál magának munkahelyet. Szólt arról, a kormány vállalta az Aranyos-völgyi híd megépítését, a legfontosabb megvalósítandó beruházások között szerepel. A korábbi választási kampányban ígért uszoda alapkövét még a választás előtt letehetik.

Orbán Viktor cáfolta azt a hírt, hogy az önkormányzati rendszerben változást tervezne a kormánykoalíció. „Az önkormányzati rendszer alapjait letettük, alkotmányos fundamentumai szilárdak, nem látom okát, hogy ehhez hozzányúljunk. A kis településekkel kapcsolatban terjedt el az a hír, hogy az önkormányzatokat fel akarná számolni a kormány, de ez nem igaz, ez álhír. A 2000 fő alatti településeken sem lesz változás”, fogalmazott a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy a Modern Városok Program központjában a nagyvárosok vannak, de a vidék fejlesztése és felemelése a nagyvárosok nélkül nem lehetséges. „A magyar vidéket nem tudjuk felemelni, ha nem erősek, virágzóak a megyei jogú városok.” A Modern Városok Programban meg kell erősíteni a megyei jogú városokat, kidolgozták a középvárosokról szóló fejlesztési programot, utána következnek a falvak. A Modern Városok Programmal kapcsolatban úgy fogalmazott: „a mi életünkben ilyen fejlesztés még nem volt – és bár optimistán nézzünk a jövőt -, nem is lesz.” Az ellenzék is elismeri, hogy az ország fejlődik, de hogy minek köszönhető, arról megoszlanak a vélemények. Az uniós források éves szinten négy milliárd euró értékűek, a teljes magyar nemzeti össztermék 110-120 milliárd euró. „Az az eredmény, amit a magyarok az elmúlt nyolc évben elértek, a magyar embereknek köszönhető, nem másnak. Ne engedjük önbecsülésünket önbizalmunkat megkérdőjelezni” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szólt arról, hogy 2010-2014 között az volt a cél, hogy a csőd szélén álló ország összeszedje magát. „Olyan fejlesztéseket indítottunk el, hogy azt mondhatjuk, kezdünk jól kinézni. Ha a választópolgárok megtisztelnek bennünket a bizalmukkal, akkor az eddig elért teljesítmény alapján bátran mondhatjuk majd 2022-ben, hogy Magyarország jól néz ki, rendben van. Ez reális cél, amit négy év alatt el lehet érni”.

A miniszterelnök kiemelte, 2010-ben elhárították az ország közvetlen csődhelyzetét, megalkották az önkormányzati rendszer alapjait, az alaptörvényt, végrehajtották az önkormányzatok adósságkonszolidációját. 1368 milliárd forint adósságot vállalták át az önkormányzatoktól, 376 milliárd forintot a megyei jogú városoktól.

Az előttünk álló évek fejlesztéseit veszélyek fenyegetik, erről is beszélt a kormányfő. A migráció kérdésével az ENSZ is foglalkozik, ez mutatja annak súlyát. Kérdés, hogy az emberek képesek lesznek-e ott élni, ahol megszülettek? „A lassú népvándorlás nyugati tapasztalataiban semmi vonzót nem találunk. A sokszínűség nem érték, hanem tulajdonság. Meg kell védenünk Magyarországot úgy, ahogyan most van. Nem akarunk sokszínű ország lenni, nem akarjuk, hogy összekeverjenek bennünket. Olyanok akarunk lenni, amilyenek 1100 év alatt a Kárpát-medencében lettünk. Van vita a világban arról, a népvándorlás jó vagy rossz. A mi nézőpontunkból a népvándorlás rossz, veszélyes, nem akarunk részt venni benne. Végre van jövőnk, van mit megvédeni. Ehhez szükség van mindenkire, hogy a magyar emberek meg tudják védeni az országot. Számunkra Magyarország az első.”

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a közgyűlés megnyitóján az évszázad beruházásának nevezte a Modern Városok Programot, melyre 3500 milliárd forint jut, nagyobb része hazai fejlesztési forrás, 760 milliárd forintot már kifizettek. Szólt arról, hogy az Európai Unió meghatározza, mire ad pénzt, mit tart helyesnek, fejlesztendőnek, a hazai forrásnál ilyen kötöttség nincs. Elmondta, hogy a program több fejlesztése sokéves ígéret, a mostani beruházásokkal régi problémákat próbálnak megoldani, hiányosságokat pótolni, ezek erősítik a városok öntudatát, önképét. Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke az elmúlt éveket összegezve szólt az új önkormányzati törvény születéséről, a nyugodt, biztonságos, kiegyensúlyozott gazdálkodásról,a  települések adósságkonszolidációjáról, a Modern Városok Programról és arról az aggodalomról, hogy a fejlődés nehogy megtorpanjon a brüsszeli kötelező betelepítési kvóta miatt. Az önkormányzatok elutasítják a Soros-tervet és az illegális bevándorlást, erről is határoztak a polgármesterek legutóbbi találkozójukon, mondta.

Az MJVSZ kétnapos közgyűlését házigazdaként Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!