Mindent a kollégákért

2018.03.02. 14:00

A pénz nem minden – Kihívást jelent a cégeknek a jó munkaerő megtartása

A jelentős munkaerőhiány mellett az értékes dolgozók megtartása jelenti a legnagyobb kihívást manapság a magyarországi vállalatok számára - derül ki egy aktuális országos felmérésből, amivel az általunk megkérdezett Veszprém megyei gazdasági szereplők is messzemenően egyetértenek.

Polgár Tibor

A pápai húsgyárban a jó munkaerő megbecsülése, megtartása érdekében a cég meghatározó szaktudású és a többi kolléga számára iránymutató munkatársa számára biztosítják az előrelépés, a hosszú távú szakmai karrier építésének lehetőségét Fotó: Szekeres Máté

Az egyik hazai humánerőforrás-tanácsadó cég 113 magyar vállalat bevonásával elvégzett kutatása alapján a Világgazdaság úgy fogalmaz az elemzésében, hogy a dolgozók a vonzó juttatások mellett a befogadó légkört és a közösségi programokat értékelik a legtöbbre. A munkáltatók számára a legnagyobb kihívást a tehetséges, jó munkaerő vonzása és megtartása jelenti. A vállalatok kétharmada úgy véli, a következő két év során hasonló lesz a helyzet.

- A munkáltatók nehéz időket élnek meg mostanság, szinte minden cég munkaerőhiánnyal küzd. A betöltetlen állások száma magas, egyre nagyobb erőfeszítéseket igényel a megfelelő munkaerő megtalálása és megtartása – nyilatkozta a Naplónak Kovács László, a Pápai Hús Kft. ügyvezető igazgatója.

Számos más megyei céget is megkerestünk a témával kapcsolatban, amit azonban hivatalosan egyikük sem kívánt kommentálni, de a megfelelő humánerőforrás megtalálásának és megtartásának fennálló problémáját közülük többen megerősítették. A pápai húsgyár vezetője hozzátette, még nagyobb probléma, hogy kevés a szabad, képzett szakember a piacon, cégük is ezekkel a problémákkal küzd minden egyes nap.

A pápai húsgyárban a jó munkaerő megbecsülése, megtartása érdekében a cég meghatározó szaktudású és a többi kolléga számára iránymutató munkatársa számára biztosítják az előrelépés, a hosszú távú szakmai karrier építésének lehetőségét Fotó: Szekeres Máté

- Óriási, rendkívül kiélezett a verseny a jó munkaerőért a térségben, nagyon alacsony a munka-nélküliség, iszonyúan nehéz megfelelő szintű munkavállalót felvenni. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a jó munkaerő megtartására és a fluktuáció csökkentésére. A munkaerő megtartása ma már sokkal összetettebb kérdés. A munkavállalók bérének és béren kívüli juttatásainak emelése mellett kiemelten fontos a megfelelő munkakörülmények megteremtése, melybe egyaránt beletartozik a melegebb munkaruházat biztosítása a dolgozók számára, különösen a mostani, rendkívüli hideg időben, illetve tisztább és modernebb üzemi területek kialakítása, valamint korszerű, a fizikai munkát támogató termelőberendezések beszerzése – mutatott rá Kovács László. Saját példájukon keresztül kifejtette: nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a munkavállalók hosszú távú szakmai karriert építhessenek. Ennek érdekében a Pápai Húsnál a cég meghatározó szaktudású, a többi kolléga számára iránymutató munkatársai számára továbbra is biztosítják az előrelépési lehetőséget, így folytatják a 2017-ben 10-15 munkavállalót érintő előléptetési folyamatot.

- A hosszú távú elköteleződést szolgálja a társaságunknál 2018-ban elindított képzési program is, amely részben a meglévő munkavállalók felkészítését szolgálja a modern működési környezetre, másrészt pedig a még szakmai útválasztás előtt álló fiatalok bevonását jelenti a cég életébe. Utóbbi érdekében felújítottuk a korábbi együttműködéseket a helyi iskolákkal, szakképző intézményekkel, és bevezetünk egy szakmai ösztöndíjprogramot a pályaválasztó fiatalok támogatására. Mindezeken túl számos egyéb módon kívánjuk munkatársainkat motiválni, például a kezdeményezőkész-séget elismerő és jutalmazó ötletládaprogrammal, a rugalmas munkaidő-konstrukciókkal vagy éppen az új munkatársak ajánlását szolgáló programmal – sorolta Kovács László. Megjegyezte, a pápai húsgyár több mint százéves hagyománya nem létezhetne a vállalat munkatársainak szakértelme és hűsége nélkül, így a cégvezetés nagyon büszke rá, hogy a kollégák közül sokan évtizedekig, sőt, akár a pályakezdéstől a nyugdíjig erősítik a társaság kollektíváját.

Érdeklődésünkre egy Pápa környéki cég a témával kapcsolatban annyit elárult, habár tapasztalataik szerint a munkavállalóknak fontosak az anyagiak, de kizárólag béremeléssel nem lehet megtartani a jó kollégákat, legalább ennyire hangsúlyos a kedvező hangulat és a kulturált környezet a munkahelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!