Megtalálták egymást

2018.09.21. 11:00

Ötven kiállító mutatkozott be az V. Napló Állásbörzén

Az V. Napló Állásbörzén mintegy 2500 álláslehetőséget kínáltak a részt vevő cégek. Az arénába lépve a rendszeres börzelátogatók már-már ismerősként fedezhettek fel egy-egy vállalkozást a megszokott helyén, de új kiállítók standjaival is találkozhattak az érdeklődők.

Molnár Sándor

Csütörtök délelőtt 10 órakor tárta ki kapuit az V. Napló-állásbörze és oktatási fórum. A rendezvény hivatalos megnyitóján Vezér Dávid betöltött állásokban gazdag napot kívánt a résztvevőknek. A Mediaworks regionális értékesítési vezetője elmondta, hogy a Napló csapatával 50 kiállítót hoztak el az arénába, ahol a kellemes környezetben adott a lehetőség a nagy egymásra találásokra. Szólt arról is, hogy bár az újságokban és az interneten is rengeteg álláslehetőség között böngészhetünk, egy ilyen rendezvény mégis közelebb hozza egymáshoz a feleket, és szélesebb körű bemutatkozásra ad lehetőséget.

– Mindig is küldetésünknek tekintettük, hogy a megye gazdaságát fellendítsük a saját magunk eszközeivel. Bízunk benne, hogy a mai nap is sikerrel szolgálja ezt a küldetésünket – fogalmazott Vezér Dávid.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Vajda Viktória köszöntőjében kitért rá, hogy egy ország gazdasági helyzetét alapvetően befolyásolják a foglalkoztatási arányok. Az elmúlt nyolc évben igen pozitív változásoknak lehettünk tanúi, mivel míg korábban a munkát keresők voltak nagyobb számban, addig ma már a munkaerőt kereső cégek, vállalkozások. A pozitív változások motorja a kormány gazdaságpolitikai intézkedései voltak. A főigazgató hangsúlyozta, hogy a kormányhivatal fontosnak tekinti az állásbörzét, és kiemelt partnerként van jelen a rendezvényen, ahol a standjuknál tájékozódni lehet a munkaerőpiaci programokról, az aktuális képzésekről, és munkatársaik személyesen segítenek akár az önéletrajzok megírásában is a munkát keresőknek.

Porga Gyula polgármester szerint az elmúlt öt év bebizonyította, hogy az állásbörze gondolata időtálló és jó gondolat volt, mert valóságos munkaerőpiacot sikerült teremteni a Veszprém Arénában, ahol a portékát, magát az állást kínálják a munkaadók, és természetesen a vásárlók, a munkát keresők a legjobb ajánlatokat találhatják meg itt. – Ma már nagyon sok csatornán lehet informálódni a munkahelyekről, de hiszek abban, hogy a személyes kapcsolatokat még nem pótolják ezek a virtuális lehetőségek – mondta a polgármester.

Az állásbörzén mintegy 2500 álláslehetőséget kínáltak a részt vevő cégek. Az arénába lépve a rendszeres börzelátogatók már-már ismerősként fedezhettek fel egy-egy vállalkozást a megszokott helyén, de új kiállítók standjaival is találkozhattak az érdeklődők az őszi börzén.

– Nagyon fontos, hogy a környéken lakó emberek tudják, milyen cégek vannak Veszprémben, és hová lehet elmenni dolgozni a környéken. Nálunk ez most különösen lényeges, mert mi korábban egy vállalat voltunk a Valeóval, de a Valeo Siemens még nagyon új, 2016 decembere óta létezünk. Eddig a Valeo gyárában dolgoztunk, és most van folyamatban az átköltözésünk a Videoton Ipari Parkba. Felújítottuk az épületeket, a szellemi dolgozók egy része már ott van, és most folyik a gyártósorok áttelepítése – mesélte Marton Teréz, a Valeo Siemens eAutomotive Hungary Kft. HR-referense. A pillanatnyilag 260 fővel dolgozó társaságnál folyamatosan keresnek operátorokat, technikusokat, de villamos- és gépészmérnökökre is szükségük van. Új kiállítóként örömmel tapasztalták, hogy délelőtt nagy volt a forgalom a standjuknál, és reménykedtek, hogy ez így lesz délután is.

A CitoxLAB Hungary Kft. is első ízben vett részt a börzén. A tavalyi évig nem okozott problémát, hogy új munkaerőt találjanak, de jelen helyzetben azt tapasztalták, hogy hiába hirdetnek különböző fórumokon, kevés a jelentkező. Ezért jöttek el az állásbörzére, hogy megmutassák magukat. A technikusoktól egészen a vezető beosztású pozíciókig vannak betöltendő állásaik. A rendezvényt hasznosnak, a légkört szimpatikusnak találták, és azt érzékelték, hogy folyamatos az érdeklődés, de hogy sikeres volt-e a jelenlétük, az csak később derül majd ki – vélekedett Szűcs Ferenc, a CitoxLAB állatházi operatív technikai vezetője.

– Annak érdekében, hogy a megrendelőinket ki tudjuk szolgálni, jelentős létszámbővítéssel kell kalkulálnunk, ezért ez a börze fontos megjelenési lehetőség volt számunkra. Fontos, hogy a cégünket is megmutassuk, hiszen vannak buszjárataink a környékre, amelyeket szeretnénk megtölteni leendő munkatársakkal – ezt már Firkola Ildikó, a Harman Akusztika gyár HR-vezetője mondta. A vállalat több mint 20 éve van jelen hazánkban, két gyára működik Székesfehérváron. Főleg összeszerelő operátorokat és SMT-operátorokat, mérnökö­ket, karbantartókat várnak mintegy ötven nyitott pozícióra. – Érdekessége a börzének, hogy nemcsak gyártók vannak, hanem mindenféle ágazat képviselteti magát. Ez is mutatja, hogy milyen széles körben van szükség munkaerőre. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy az itteni munkaerő mennyire kíváncsi ránk – tette még hozzá a HR-vezető.

A PL Beauty Kft. viszont már harmadik alkalommal képviseltette magát az állásbörzén. – Legelőször pont egy éve voltunk itt, és akkor nagyon kedvező tapasztalatokat gyűjtöttünk. Egy ilyen állásbörzének szerintem két fontos célja van. Egyrészt a hiányzó pozícióinkhoz megpróbálunk új munkatársakat találni, másrészt elkezdtünk egy cég­imázs-megújítási programot, és az első konkrét megvalósulása ennek egy állásbörzei megjelenés volt. Most is van 20-25 nyitott pozíciónk, mert hatalmas beruházásba fogtunk, 400 millió forintot költünk gépek vásárlására. Szerencsére a munkaerő magától is megjelenik nálunk, de azt gondolom, hogy rengeteg kapcsolatot gyűjtöttünk a mai napon, nagyon sok érdeklődőnk volt – fogalmazott Svéhlik Csaba ügyvezető igazgató.

A börzén első ízben vér­adást is szerveztek. Libisch Éva, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének vér­adásszervező koordinátora elmondta, hogy minden vér­adóra szükségük van, ezért szeretnének jelen lenni a nagyobb rendezvényeken. Úgy érezték, hogy itt sok embert megszólíthatnak, mivel vállalatok sora mutatkozik be a börzén, és a céljuk az, hogy minél több embert vonjanak be ebbe a társadalmilag fontos tevékenységbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!