Éjszakai viadal

2020.08.24. 17:41

Különleges hangulatú utcai futást tartottak Veszprémben

Először szerveztek a királynék városában éjszakai futóversenyt, amelyen nagyjából félezer futó tette próbára magát.

Bényi-Virág Rita

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Veszprém dimbes-dombos utcái gyalogosan komoly kihívást jelentenek egy átlagos hétköznapon is. Futva azonban egyáltalán nem könnyű feljutni az Eszterházy utcán a Viaduktra, vagy a Várba István király és Gizella királyné szobrához. A hetedik alkalommal megrendezett Veszprém Félmaraton résztvevői azonban vállalták a kihívást, ráadásul az idén éjszaka bonyolították le a népszerű eseményt.

A versenyközpontot a História malomkertben alakították ki. Innen indult útnak a viadal, amelyen a résztvevők 21 kilométert, illetve 11 kilométert is teljesíthettek. A versenyzők egyénileg, valamint kettő- és négyfős váltókban is nekivághattak a kihívásnak.

Körülbelül félezer futó tette próbára magát. Fotó: Pesthy Márton/Napló

A futókat 21 órakor indították útnak, akik az Úrkút utcán, a Margit-romok után felfutottak a Viaduktra, onnan a Dózsa György úton végigszaladva az Iskola utcán át elértek az egyetemhez, majd innen az Erzsébet sétányon át irány fel a vár. Onnan a cél a Kolostorok és kertek területe volt, ahol a Séd-patak mentén haladva visszakanyarodtak a Margit-romokhoz, végül pedig vissza a versenyközpontba. A félmaratont teljesítőkre két ilyen kör várt.

Ha valaki azt gondolja, hogy az esti időpont miatt már bizonyára hűvösebb, kellemesebb időben lehetett teljesíteni a távot, az téved, ugyanis a kifejezetten párás meleg rendkívül megnehezítette a nevezők dolgát.

A futókat 21 órakor indították útnak. Fotó: Pesthy Márton/Napló

A futók között több ismert veszprémi is felbukkant, ott volt a mezőnyben Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, Finta Péter, a Magyar Labdarúgó Szövetség Veszprém megyei igazgatója vagy például Halmay György, a veszprémi Szilágyi iskola igazgatója is. Persze a profi sportolók sem hiányozhattak, eljöttek a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai (VEDAC), a Veszprémi Triatlon Egylet (VTE), vagy a Sportolj Velünk SE (SVSE) legjobbjai is. Rajtuk kívül több remek futót köszönthettünk a mezőnyben.

A futók között több ismert veszprémi is felbukkant. Fotó: Pesthy Márton/Napló

Természetesen a Napló sportrovata sem hiányozhatott az eseményről, egyik tagunk váltóban teljesítette a tizenegy kilométert.

A 21 kilométeres vetélkedést végül Bulitka László nyerte nagyszerű, 1:16 órás idővel, megelőzve Kis Áront és Nagy Patrikot (SVSE). Utóbbi teljesítményét külön ki kell emelni, hiszen délelőtt még ott volt Bükfürdőn az I. Crystal Power Challenge csapatversenyen, ahol első helyet szerzett társaival a kőkemény erőpróbán.

A legjobb női célba érkező a debreceni Gulyás Vera lett 1:24 órával, a második Barabás Eszter, a harmadik a veszprémi Bellér Zsuzsanna.

Kalapot kell emelnünk mindenki előtt, aki bármelyik távot is teljesítette. Fotó: Pesthy Márton/Napló

Tizenegy kilométeren kettős VEDAC-os sikert ünnepelhettünk, Koszár Zsolt nyert (36:06 perc), Kovács Tamás második helyen zárt (37:11), a harmadik a szombathelyi Zsódér Zsolt lett (39:54).

A nőknél Márovics Anna nyert Bajánsenyéről (46:31), megelőzve a veszprémi Lennert Olgicát (47:25) és a nyúli Szobonya Adriennt (50:40).

A versenyzők egyénileg, valamint kettő- és négyfős váltókban is nekivághattak a kihívásnak. Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kalapot kell emelnünk mindenki előtt, aki bármelyik távot is teljesítette, azonban akadt néhány versenyző, akiről csakis szuperlatívuszokban beszélhetünk. Két olyan kisebb társasággal is találkoztunk, akik mozgássérült, tolókocsiba kényszerült társaikat maguk előtt tolva teljesítették a távot, azért, hogy a mozogni nem tudó barátaiknak örömet szerezzenek. A célba érkezés pillanata minden nézőt meghatott, hatalmas taps fogadta mindkét különítményt. Találkoztunk egy apukával, aki babakocsival szaladta végig az etapot, a célban őt is külön megünnepelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!