lehetőségek veszprém előtt

2018.02.15. 08:00

Orbán Viktor: A jövőnkről kell dönteni a választáson

Magyarország miniszterelnöke szerint a migráció veszélyes dolog, amit nem bátorítani kell, hanem meg kell fékezni, Veszprém pedig egyre erősödő karakterű „kultúrváros”, mely élen jár a fejlődésben.

Mátyus Tamás

Orbán Viktor és Ovádi Péter a városházán. A kormányfő szerint a jelölt méltó a veszprémiek bizalmára Fotó: Kovács Bálint

Orbán Viktor a Megyei Jogú Városok Szövetsége múlt heti veszprémi ülése szünetében adott interjút a Veszprémi 7 Nap hetilapnak, amelyet a Napló is közöl.

Miniszterelnök úr, a közelmúltban Bécsben az osztrák kancellárral, Budapesten a visegrádi országok kormányfőivel tárgyalt. Megbeszélései fényében hogyan látja Magyarország jelenlegi helyzetét Közép-Európában?

– A közép-európai összefogás felépítése magyar nemzeti érdek, és ebben jól haladunk előre. A visegrádi országok együttműködése sosem volt olyan erőteljes, mint most. Nem véletlen, hogy amikor Magyarország a déli határainál bajba került, a visegrádi négyek katonákat küldtek segítségként; ez régi középkori hagyomány, már a mohácsi csatában is több ezer cseh és lengyel esett el együtt harcolva a magyarokkal. Ma is létezik közép-európai tudat, felelősségérzet és szolidaritás, amit kölcsönösen vállalunk egymás irányába.

Orbán Viktor és Ovádi Péter a városházán. A kormányfő szerint a jelölt méltó a veszprémiek bizalmára Fotó: Kovács Bálint

Milyennek értékeli kapcsolatainkat az Európai Unióval?

– Összességében elégedettek lehetünk. Brüsszelt nem úgy kell felfognunk, mint egy diplomáciai smúzolóhelyet, ahonnan folyton vállveregetést várunk. Ez az a hely, ahol mindenkinek ki kell állnia a saját nemzeti érdekeiért, és tudomásul kell venni, hogy ha valaki kiáll ezekért, akkor ott vita, küzdelem lesz. A vita Brüsszelben természetes dolog. Vitában állunk, és ez jó hír, mert azt jelenti, van lehetőségünk küzdeni nemzeti érdekeinkért. Ezt jól mutatja az is, hogy a migráció kapcsán a kényszerbetelepítési szándékot egyelőre elhárítottuk, eddig még sikerült megakadályozni, hogy olyan törvények szülessenek, amelyek a magyarok akaratával ellentétben más civilizációkból érkező idegeneket telepítettek volna Magyarországra. Sikerült kiállnunk a pénzügyi érdekeinkért is.

A kormány tavaly év végén nemzeti konzultációban is megkérdezte a magyar emberek véleményét a migrációról, melyre minden eddiginél több válasz érkezett.

Miért fontos ez az ország számára?

– A migráció nevű világjelenséget talán pontosabb népvándorlásnak nevezni. Az a kérdés, engedjük-e azt, hogy mindenki keresztül-kasul közlekedjen a földgolyón, és így a fél emberiség migránssá váljon, vagy pedig kitartunk amellett az álláspontunk mellett, hogy mindenkinek a saját fügefája alatt kell megteremtenie, berendeznie az életét. Én ez utóbbi állásponton vagyok, nem szeretnék kevert népességű Magyarországot, nem szeretnék migránsokat látni Magyarországon. A nemzeti konzultációból kiderült, a véleményem egybeesik azzal, amit az emberek gondolnak. Ezért én ma azzal a morális háttérrel léphetek fel a nemzetközi színtéren a migrációval szemben, hogy a magyar emberek nevében beszélek. Ez nagy erőt és felhatalmazást ad, és jelentős mértékben hozzájárult az eddigi diplomáciai sikereinkhez. Magyarország ebben az ügyben egységes. Az, hogy néhány ellenzéki párt a hatalomért és a pénzért mindenre képes, és hajlandó összefogni Soros Györggyel, aki nemzetközileg is finanszírozza ezt a globális népvándorlási mozgást, nem változtat azon a tényen, hogy a magyar emberek jól látható és jól hallható többsége nem a Soros György által elképzelt országban akar élni. A nagy többség egy saját maga által megválasztott nemzeti kormány irányítása alatt álló Magyarországot akar.

A közelmúltban az ENSZ migrációs jelentésében pozitívnak és megállíthatatlannak nevezték a migrációt. Mennyiben jelent ez veszélyt Magyarország számára, miközben azt látjuk, hogy a tavaszi választási kampány fő témájává is a bevándorlás kérdése vált?

– Fel kell vennünk a kesztyűt, az európai színtér után az ENSZ fórumain is el kell mondanunk, hogy Magyarország szerint a migráció veszélyes dolog. Azt nem bátorítani kell, hanem inkább meg kell fékezni, és ahelyett, hogy nagy néptömegeket mozgatnánk egyik helyről a másikra, arra kell fordítani az erőinket, hogy mindenkinek ott segítsünk, ahol született, és mindenkinek legyen lehetősége emberhez méltó életet élni a saját országában. Mi, magyarok egy huzatos helyén élünk a világnak, ezért itt és most nagyobb tétje van a választásnak. Magyarország jövőjéről kell most dönteni, mert hiába fejlődik jól az ország, hiába építünk viaduktokat, jó iskolákat, állatkertet, és tesszük 21. századi, modern minőségűvé az életet sport- és egészségügyi beruházásokkal, ha közben elárasztanak bennünket máshonnan érkezett embertömegek, ha elveszítjük keresztény kultúránkat, és helyette egy idegen kultúra és kevert népesség jön létre.

Hiába minden fejlesztés, ha elvész a közbiztonság, ha megnő a terrorveszély, és anélkül, hogy elhagytuk volna a városunkat, egyszer csak azt vesszük észre, hogy többé már nem érezzük magunkat otthon a saját országunkban, a saját településünkön. Azt a kultúrát kell megtartani Magyarországon, amelyben minden magyar ember otthon érzi magát, ezt pedig – függetlenül attól, hogy valaki vallásos vagy sem – úgy hívják, hogy keresztény kultúra. Ez lesz az április 8-ai választás tétje is.

Miniszterelnök úr hogyan látja Veszprém helyzetét ma Magyarországon, mik a város erősségei?

– Veszprém szerencsés hely. Gizella királyné városa, ezt minden gyermek tanulja az iskolában, ráadásul fantasztikus természeti környezetben helyezkedik el. Fontosak az egyházi hagyományok; mindig volt püspökség, érsekség, ráadásul olyan papi vezetők szolgáltak, szolgálnak itt, akiknek a hangjára érdemes odafigyelni, mert nemcsak a hívők, hanem az egész ország, az egész nemzeti közösség számára van mondanivalójuk. Veszprémben a munkanélküliség 1,64 százalék, erős a gazdaság, az egyetem jó néhány tanszéke élen jár Magyarországon. Ezek nagy dolgok, nem beszélve a világszínvonalú kézilabdacsapatról vagy a Modern Városok Program keretében megújuló Petőfi Színházról. Veszprém mindig is „kultúrváros” volt, és ez a karaktere egyre erősödik.

Milyen lehetőségeket nyithatnak meg Veszprém előtt a Modern Városok Program beruházásai?

– Nemcsak azokkal kell foglalkozni, akik lemaradtak, hanem az élen haladókkal is. Veszprém húz, és ide érdemes energiát befektetni. Az aranyos-völgyi viadukt már első miniszterelnökségem időszakában, az ezredforduló táján is szerepelt a napirenden. Azóta sem felejtettem el, nem is tudtam volna, mert Navracsics Tibor mindig emlékeztetett rá. Az emberek nézőpontjából a politika lényege a megbízhatóság. Ha az ember valamit vállal, akkor azt hajtsa végre, ha kell, feszüljön meg érte. Mi egy nagyon feszes programot vállaltunk, amikor Veszprémhez hasonlóan az összes megyei jogú várossal külön-külön megállapodásokat kötöttünk. Becsületbeli ügynek és egyben a politikai hitelesség próbájának is tartom, hogy ezeket a megállapodásokat tartsuk be. Veszprémben az állatkert fejlesztéséhez szükséges források már meg is érkeztek, nemsokára lerakhatják az új uszoda alapkövét, február közepén a kormány elé kerül a Veszprém Aréna bővítésének terve, az aranyos-völgyi viadukt tervezése pedig elkezdődött.

Ön szerint mi kell ahhoz, hogy Veszprém továbbra is sikeres város maradjon?

– A legfontosabb az, hogy jó vezetők álljanak egy város élén. Hiába akar a nép valamit, ha nem találja meg a szándékaihoz passzoló vezetőit. Porga Gyula polgármester a megyei jogú városok vezetői között komoly tekintélyt vívott ki magának, és méltó módon képviseli Veszprémet. Azonban a választások előtt azt is fontos mérlegelni, hogy olyan képviselőjük üljön majd a parlamentben, aki tényleg tud segíteni Veszprémnek. Ezért a Fidesz és a KDNP egy tehetséges, ambiciózus, tetterős fiatalembert indít a választókerületben Ovádi Péter személyében, aki méltó a veszprémiek bizalmára. Azt gondolom, mindenki számára előnyösebb volna, ha kormánypárti képviselője lenne Veszprémnek, aki egy-egy képviselő-testületi döntés után a hóna alá csapja a fejlesztési terveket, majd bekopogtat a minisztériumokhoz. Azon leszünk, hogy ezek közül mindent megvalósítsunk, amit lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!