Vörösiszap

2010.10.14. 16:19

Nem bízná jegyzőkre a tározót

Kolontár - Tarthatatlan módon az elsőfokú építési hatóság, vagyis a jegyző ellenőrzi a speciális létesítmények, így a gátak, tározók állapotát is. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár változtatna ezen.

Németh F. Bernadett

Több fórumon is hangoztatta már korábban, és lapunk is megírta, hogy a zöldhatóságnak, vagyis a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek nem kellett a Mal zagytározóinak műszaki állapotát vizsgálnia.

Az úgynevezett egységes környezethasználati engedély kiadásánál egyéb szakmai előírásokat tartattak be, amik például a technológiára vonatkoztak. A tározó műszaki állapotát, mint a speciális építmények állóképességét, az elsőfokú építési hatóságnak, vagyis a települési jegyzőnek kell ellenőrizni, amit Illés Zoltán lapunknak tarthatatlannak nevezett.

A jegyzőnek ehhez a feladathoz sem szakértelme, sem ideje, sem eszközei nincsenek. A környezetvédelmi államtitkár ezért három vál- tozást javasol.
Állítsák vissza a vörös- iszap veszélyes kategóriáját, ami az európai uniós csatla- kozáskor szűnt meg, mivel az EU-s normák engedéke- nyebbek.
A nemzeti államok azonban hozhatnak szigorúbb elő- írásokat az uniósnál, és Illés Zoltán szerint szükség is van arra, hogy a vörösiszapot veszélyes anyagnak minősítsék.

Az államtitkár szeretné elérni, hogy a veszélyes anyaggal foglalkozó cégeknek kötelező legyen biztosítást kötniük, továbbá azt, hogy a speciális építmények ellenőrzési kötelezettségét vegyék el a jegyzőktől.Illés Zoltán újságírók, fotóriporterek gyűrűjében. Az államtitkár szigorítana a vörösiszap kezelésén.

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!