Vörösiszap

2010.11.09. 17:14

Légtisztító a devecseri iskolának

Devecser - A helyi iskola speciális légszűrő készülékeket kapott, hogy az intézményben minél tisztább levegőben tanulhassanak a diákok.

Tóth B. Zsuzsa

A Daikin McQuay Magyarország Kft.hat MC707-es fotokatalikus légtisztítót adományozott az intézménynek. Az úgynevezett fotokatalitikus légtisztító technológiát képviselő légtisztító berendezésekből jut az óvodába is. Azok nagy hatékonysággal képesek kiszűrni a kültérből beáramló levegőben lévő, szennyező mikroszemcséket.

Mint ismeretes a vörösiszap kiáradása nyomán jelentős mennyiségű, az egészségre veszélyes por került a térség levegőjébe. A szerkezetek beindítása után végeznek méréseket arra vonatkozóan, hogy a beszerelt készülékek hány százalékban képesek tehermentesíteni az iskola levegőjét a káros anyagoktól.

Az alkalmazott technológia lényege, hogy nagyfeszültségűvé teszi a rajta áthaladó részecskéket. Az így pozitív töltésűvé váló anyagokat egy elektrosztatikus porszűrő köti magához az elektromágnesesség elve alapján. Másrészt a készülék alkalmas arra is, hogy magába szívja és lebontsa a mikroszemcséket, polleneket, vírusokat, baktériumokat.

Mivel az MC707 nem igényel csövezést vagy más, kiegészítő munkálatokat a légtisztítók elhelyezése és áthelyezése egyszerű, ezért az iskolában, illetve az óvodai részben több tanterem levegőjének szűrése is megoldhatóvá válik. A karbantartás csupán a szűrőegységek időnkénti tisztítását feltételezi.

A devecseri iskola udvarán felállított mérőkészülékkel a szakemberek folyamatosan ellenőrzik a levegő minőségét. A porszennyezettség október 17-óta a határérték alatt van. Mivel az egész iskolát igen alaposan kitakarították, a belső terekben ez az érték még alacsonyabb. A légtisztító készülékeket éppen ezért elsősorban az intézmény épületeinek fogadótereiben üzemeltetik annak érdekében, hogy az ajtónyitások során, illetve a cipőkön, ruházatokon bekerülő szennyeződést minél előbb kiszűrhessék.

A légtisztítók működése pillanatnyilag 180 óvodás és 190 felső tagozatos számára biztosít tisztább és egészségesebb levegőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!