Vörösiszap

2011.01.12. 09:29

Iszapömlés - Megkezdték az átszakadt gátfal helyreállítását

Veszprém - Megkezdődött a vörösiszap-katasztrófa következtében átszakadt X-es tározó gátfalának helyreállítása, a sérült kazetta bezárásához 280 ezer köbméter anyagot használnak fel - tájékoztatta Kossa György, az ajkai timföldgyár állami felügyelőbizottságának vezetője szerdán az MTI-t.

MTI

A tavaly október elején történt gátszakadás helyének megerősítése során az átszakadt tározó elé speciális résfalat építenek, a kiszakadt fal helyreállításához kétszer annyi töltésanyagot használnak fel, mint amennyi a már elkészült 1,5 kilométer hosszú kolontári 2-gát megépítéséhez kellett - mondta Kossa György.
   
A tervek szerint a sérült X-es tározó északi falának megtámasztásával és a végleges lezárással február végére, március közepére készülhetnek el. A felügyelőbizottság vezetője hangsúlyozta: a sérült tározóban még 2-4 millió tonna vörösiszap van, ezért fontos a helyreállítása. A tározó elé a csurgalékvizek semlegesítésére és elvezetésére szolgáló medencét is építenek.
   
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A katasztrófa  következtében tízen vesztették életüket.

 

Dossziénk az iszapkatasztrófáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!