Vörösiszap

2011.04.06. 15:37

Nem mozgott a föld a tározó alatt

Ajka - Nem mozgott a föld Ajka térségében, a tározó emiatt nem repedhetett meg, állapította meg a Földmérési és Talajérzékelési Intézet.

Németh F. Bernadett

Az intézet mérései szerint tavaly októberben nem volt földmozgás a térségben, az geológiailag rendkívül stabil volt. A MAL Zrt. zagytározójának fala ugyan mozgott, süllyedt is, de ez a fal beton anyaga miatt volt érezhető, ami tömörödött.

A tározó anyaga rendkívüli mértékben kritizálható minőségű, nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az intézet szakértője, de alkalmas a zöldhatóság által előírt vörösiszap tárolására - csakhogy a tározóban nem ilyet tároltak. Az előírás szerint a vörösiszap nedvességtartalma maximum 45 százalék lehetett volna, ezzel szemben 90 százalék volt. Az erős szélben a maró folyadék hullámzott a tározó tetején, ami komoly terhelést jelentett a tározó falának.

A szakértői megállapítás fontos lehet a felelősség megállapításában, hiszen a Mal természeti katasztrófára hivatkozik az ügy hátterének felderítésében.

 

Dossziénk a kolontári iszapkatasztrófa további híreivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!